Bryggning av Lager

Bryggningen

Samma som för Ale, fast med annan jäst.

Kylning

Vissa kyler till 20 grader och pyntar sen ner jästen, andra kyler ner till 10-12 grader innan jäst tillsätts. Tycke och smak.

Jäsning

Primärjäsningen är som för ale, 2 veckor, fast under kyla. Vanligen runt 12 grader, beroende på vilken jäst du använder

Det som är speciellt för lager är de efterföljande.

Diacetylrast

Ta ut jäskärlet, hinken, ur kylan. Ställ i ca 20 grader en vecka. Lämpligt att även köra eventuell torrhumling då.

Sekundärfat och SPIK

Efter diacetylrasten tappas vörten, med hävert, upp i ny hink och tillsätter primsocker, och eventuellt Isinglass om du vill ha riktigt klar öl.

En veckas SPIK, (Sekundär, Primning, Isinglass, Kylning), i 0 grader.

Lagring

Kallagring

Antingen buteljerar man först och kör flaskorna i kallagring, eller så kör man kallagringen i hinken. Kör man den i hinken blir ölen klarare och mindre bottensats.

Längden på kallagringen beror på OG. T.ex. OG 1.048=12 Plato. Dela med 2 ger 6 veckor. Plato kan beräknas på Brewers Friend

Buteljering

Om du kört kallagring i hinken behöver flaskorna bara stå 2 veckor, fast det kan ofta krävas mer för att få upp kolsyran då sockermängden sjunker lite under SPIK.

Sammanfattning

  1. Jäsning 2 veckor i 12 grader i kyl.
  2. Ställ hinken i rumstemp 1 vecka. Diacetylrast.
  3. För över till ny hink med hävert och tillsätt primsocker (vit sirap)
  4. Ställ hinken i kyl 1 vecka i 0 grader
  5. Höj temp till 0-5 grader i 6 veckor. Kallagring, i hink eller buteljerat.
  6. Buteljera. Eller om du redan gjort det, ta ut flaskorna ur kylen.
  7. Låt stå i 2 veckor.
  8. Drick

Totalt 12 veckor.