Bryggningen
Samma som för Ale, fast med annan jäst.
Kylning
Vissa kyler till 20 grader och pyntar sen ner jästen, andra kyler ner till 10-12 grader innan jäst tillsätts. Tycke och smak.
Jäsning
Primärjäsningen är som för ale, 2 veckor, fast under kyla. Vanligen runt 12 grader, beroende på vilken jäst du använder
Det som är speciellt för lager är de efterföljande.
Diacetylrast
Ta ut jäskärlet, hinken, ur kylan. Ställ i ca 20 grader en vecka. Lämpligt att även köra eventuell torrhumling då.
Kallkrasch
Efter diacetylrasten tappas vörten, med hävert, upp i ny hink och tillsätter primsocker, och eventuellt Isinglass om du vill ha riktigt klar öl.
En veckas kallkrasch, i 0-1 grader.
Lagring
Kallagring
Antingen buteljerar man först och kör flaskorna i kallagring, eller så kör man kallagringen i hinken. Kör man den i hinken blir ölen klarare och mindre bottensats.
Längden på kallagringen beror på OG. T.ex. OG 1.048=12 Plato. Dela med 2 ger 6 veckor. Plato kan beräknas på Brewers Friend
Buteljering
Om du kört kallagring i hinken behöver flaskorna bara stå 2 veckor, fast det kan ofta krävas mer för att få upp kolsyran då sockermängden sjunker lite under kallkraschen.
Sammanfattning
- Jäsning 2 veckor i 12 grader i kyl.
- Ställ hinken i rumstemp 1 vecka. Diacetylrast. Torrhumla.
- För över till ny hink med hävert och tillsätt primsocker (vit sirap)
- Kallkrasch. Ställ hinken i kyl 1 vecka i 0 grader
- Höj temp till 0-5 grader i 6 veckor. Kallagring, i hink, fat eller buteljerat.
- Buteljera. Eller om du redan gjort det, ta ut flaskorna ur kylen.
- Låt stå i 2 veckor.
- Drick
Totalt 12 veckor.