#68 Raggedy Man

Delade med mig av min kummin Wit till Mattias, och tillbaks fick jag fick tips på en god ingefära Wit.
Varje gång doktorn regenererar säger han ”still not ginger”. En som faktiskt är ginger är doktorns companion Amy Pond. När Amy var liten och alla trodde att doktorn var en av hennes fantasier kallade hon honom the Raggedy Man. 

 

Finns självklart också på Untappd

pink


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 90 min 20.23 3.63 1.043 1.01 4.3
Resultat 1.043 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Witbier 16 A 1.044 - 1.052 1.008 - 1.012 10 - 20 2 - 4 0 - 0 4.5 - 5.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Wheat Malt 650 g 38.24
Dry Malt Extract - Wheat 500 g 29.41
Carapils 300 g 17.65
Flaked Oats 100 g 5.88
Dark Wheat 150 g 8.82

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Saaz 20 g 0 min First Wort Pellet 3

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 1 g 0 min Mash Water Agent
Chalk 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Epsom Salt 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Gypsum 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 3 g 0 min Mash Water Agent
Salt 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Coriander 8 g 5 min Boil Spice
Ingefära 30 g 5 min Boil Flavor
Kamomill tepåse 1.5 g 5 min Boil Spice
Lemon zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Lime zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Orange zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm 5 g 0 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Witbier 3944 (3944) Wyeast 74% 16.67°C - 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Proteinase 62°C 30 min
Beta-amylase 64°C 30 min
Alpha-amylase 70°C 15 min
Mash-out 78°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#61 My Pixie Princess

När jag bryggt Ellys Pixie Princess kom inte jästen igång, så jag förberedde ett nytt smakpack, en Wyeast Belgian Witbier 3944, då jag trodde den andra jästen var död. Orsaken var bara att det var för kallt i köket, så nu hade jag en aktiverad jäst utan en bryggd, så jag bryggde en till Witbier. Då jag till den första gjort 2 etiketter, en jag gillar och en Elly gillar, så får den första Ellys etikett och denna min, dvs My Prixie Princess.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns snart på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 90 min 19.72 4.31 1.045 1.011 4.5
Resultat 1.045 1.011

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Witbier 16 A 1.044 - 1.052 1.008 - 1.012 10 - 20 2 - 4 0 - 0 4.5 - 5.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 28.25
Dark Wheat 450 g 25.42
Carapils 300 g 16.95
Floor-Malted Bohemian Wheat 220 g 12.43
Wheat Malt 200 g 11.3
Flaked Oats 100 g 5.65

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Saaz 20 g 0 min First Wort Pellet 3

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 1 g 0 min Mash Water Agent
Chalk 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Epsom Salt 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Gypsum 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 3 g 0 min Mash Water Agent
Salt 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Coriander 8 g 5 min Boil Spice
Kamomill tepåse 1.5 g 5 min Boil Spice
Lemon zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Lime zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Orange zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm 5 g 0 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Witbier 3944 (3944) Wyeast 74% 16.67°C - 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Proteinase 62°C 30 min
Beta-amylase 64°C 30 min
Alpha-amylase 70°C 15 min
Mash-out 78°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

 




#60 Pixie Princess

Elly fick se mina snygga etiketter och krävde att få en själv. Så då blir det till att brygga något fint och sött, varför inte en Wit.

Då Elly kallas för Pixie Princess av Haley, Kelly och Talitha, så blir det självklart en sådan.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns snart på Untappd!

Igen en jäst som aldrig kommer igång. Bäst för datum passerad med 1.5 månad. Får nog vara försiktig med dessa. Pytsar i ny jäst; Wyeast Belgian Witbier 3944. En smackpack. Ska bara se till att läsa instruktionerna denna gång. Smack, skaka, låta ligga i 3 timmar i rumstemp!

Attans, innan jag hann tillsätta den nya jästen kom den gamla igång! Måste höja temperaturen i köket. Jästen verkar inte starta om det är kallare än 22 grader.
Nu blir jag tvungen att brygga en till Wit, så jag slipper kasta min aktiverade Wyeast Belgian Witbier 3944.

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 90 min 19.42 3.83 1.044 1.01 4.47
Resultat 1.044 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Witbier 16 A 1.044 - 1.052 1.008 - 1.012 10 - 20 2 - 4 0 - 0 4.5 - 5.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 35.46
Dry Malt Extract - Wheat 500 g 35.46
Wheat Malt 310 g 21.99
CaraBelge 100 g 7.09

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
PL Magnum 4 g 75 min Boil Pellet 12
Styrian Golding / Bobek 5 g 5 min Boil Pellet 4.4

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Lactic Acid 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Salt 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Coriander seed 8 g 5 min Boil Spice
Kummin 8 g 5 min Boil Spice
Lemon zest 8 g 5 min Boil Flavor
Lime zest 4 g 5 min Boil Flavor
Orange zest 23 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm 5 g 0 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Wit Ale Yeast WLP400 (WLP400) White Labs 76% 19.44°C - 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
62°C 30 min
Beta-amylase 66°C 30 min
Alpha-amylase 71°C 15 min
Mash-out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#42 Monty

Min första Belgian Wit. Wit på engelska är en form av intelligent humor, och vad kan vara mer intelligent humor än Monty Python.

I receptet jag fick från Fredrik hade han en massa kryddor, typ kamomill och lavendel. Den delen av receptet missade jag tyvärr. Får se om det räcker med koriander och rivet skal från apelsin, lime och citron. Den pressade saften av de kvarvarande frukterna blev i alla fall en grymt god drink. 🙂

Tyvärr är nitroxen slut, så det blev syresättning med vanlig dykluft.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 90 min 22.82 3.21 1.046 1.01 4.69
Resultat 1.046 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Witbier 16 A 1.044 - 1.052 1.008 - 1.012 10 - 20 2 - 4 0 - 0 4.5 - 5.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 27.47
Wheat 420 g 23.08
Floor-Malted Bohemian Wheat 450 g 24.73
Carapils 350 g 19.23
Flaked Oats 100 g 5.49

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Saaz 20 g 0 min First Wort Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 2 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 2 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 6 g 0 min Mash Water Agent
Salt 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Coriander 8 g 5 min Boil Spice
Lemon zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Lime zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Orange zest 1000 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm 5 g 0 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Wit Ale Yeast WLP400 (WLP400) White Labs 76% 19.44°C - 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 78°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C