#57 Alex & Kara

Min andra tripel! Den första blev ju grymt god, så nu testar jag med att lägga till Kummin och Kamomill.

Då min favorittripel är en D’Anvers, så kommer den självklart namnges efter mina favorit Danvers, Kara & Alex!

Självklart blir det syresättning med EAN45.

Finns på Untappd!

blue

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 28.42 4.78 1.077 1.009 8.95
Resultat 1.077 1.009

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Tripel 18 C 1.075 - 1.085 1.008 - 1.014 20 - 40 4.5 - 7 0 - 0 7.5 - 9.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 40
Dry Malt Extract - Wheat 500 g 20
Wheat Malt 400 g 16
Cane Sugar 200 g 8
Flaked Oats 200 g 8
Dark Wheat 200 g 8

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Styrian Golding / Celeia 30 g 60 min Boil Pellet 2.5
Saaz 20 g 5 min Boil Pellet 3.5
Saaz 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Apelsinskal torkade 12 g 5 min Boil Spice
Kamomill 1.5 g 5 min Boil Spice
Koriander 10 g 5 min Boil Spice
Kummin 1 g 5 min Boil Spice
Pomerans 8 g 5 min Boil Spice
Stjärnanis 1000 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Tripel M31 Mangrove Jack 85% 17.78°C - 27.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
62°C 30 min
66°C 30 min
71°C 15 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#43 Innis & Gunnie

Dags för en ny Innins & Gunnie, då min mor Gunnie skulle fyllt 81 idag. Den här gången med ett lätt modifierat recept.

Finns på Untappd!

Yellow

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 28.53 16.52 1.053 1.014 5.24
Resultat 1.053 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Scottish Export 80/- 9 C 1.04 - 1.054 1.01 - 1.016 15 - 30 9 - 17 0 - 0 3.9 - 5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 53.48
Maris Otter Pale 450 g 24.06
Crystal Malt 150 300 g 16.04
Brown 90 g 4.81
Chocolate 30 g 1.6

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Fuggles 15 g 60 min Boil Pellet 4.5
Styrian Golding / Celeia 30 g 60 min Boil Pellet 2.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 2 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Vaniljstång 7 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Ekflis Bourbon 50 g 7 min Primary Flavor
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Empire Ale M15 (M15) Mangrove Jack 73% 21.11°C - 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 30 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Ett paket vaniljstänger, dvs 2 st, totalt 7 gram.
Ekflis i Bourbon några dagar
Minskat mängden priming till 30gr
Ökat på fler mash steg och minskat DME




Buteljering av min ESB

Om två veckor kan jag se om det blev som jag hoppats. Troligen kommer jag tjuva lite nästa helg.  🙂

Droppade över Tilten i Innis & Gunnie, men den verkar inte ställa om sig. Kanske måste man kalibrera om den mellan brygderna.




#10 Innis & Gunnie

Jag har länge tänkt brygga en Skotsk Ale, en kopia av en Innins & Gunn. Då min mor, Gunnie,  skulle fyllt 80 i dagarna så passar det ju perfekt att göra en Innis & Gunnie. Vattenbehandlade men borde haft mer salt, då en Scotsk Ale ska vara maltigare och inte så besk.

Yellow

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 29.15 12.98 1.049 1.014 4.65
Resultat 1.049 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Scottish Export 80/- 9 C 1.04 - 1.054 1.01 - 1.016 15 - 30 9 - 17 0 - 0 3.9 - 5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 66.67
Maris Otter Pale 400 g 26.67
Chocolate Malt 50 g 3.33
Crystal Malt 150 50 g 3.33

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Fuggles 10 g 60 min Boil Pellet 4.5
Styrian Goldings 13 g 60 min Boil Pellet 5.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1 g 0 min Mash Water Agent
protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Vaniljstång 7 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
Ekflis Bourbon 20 g 7 dagar Primary Flavor

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Empire Ale M15 (M15) Mangrove Jack 73% 21.11°C - 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
head 50°C 15 min
68°C 35 min
mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Ett paket vaniljstänger, dvs 2 st, totalt 7 gram.