#70 Feminazgûl

Den ordinary bitter jag bryggde till nyår blev grymt god. Känns som det behövs lite svagare öl nu ett tag, så det blir en till bitter. Eftersom Harnesk första önskan på den ESB jag bryggde till henne var Feminazgûl , så får denna bli en.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

red


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 34.85 11.46 1.032 1.007 3.25
Resultat 1.032 1.007

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Standard/Ordinary Bitter 8 A 1.032 - 1.04 1.007 - 1.011 25 - 35 4 - 14 0 - 0 3.2 - 3.8 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 43.48
Brown 100 g 8.7
CaraRye 100 g 8.7
Crystal Malt 150 100 g 8.7
Melanoidin 100 g 8.7
Belgian Candi Sugar - Clear/Blond (0L) 50 g 4.35
United Kingdom - Maris Otter Pale 200 g 17.39

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Challenger 5 g 0 min First Wort Pellet 7.3
Perle 5 g 0 min First Wort Pellet 5.3
East Kent Goldings 7 g 20 min Boil Pellet 5.2
Perle 7 g 20 min Boil Pellet 5.3
Fuggles 8 g 5 min Boil Pellet 4.5
Perle 8 g 5 min Boil Pellet 8
Challenger 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 7.3
Fuggles 15 g 10 dagar Dry Hop Pellet 4.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk, CaCO3 1 g 60 min Mash Water Agent
Table Salt, NaCl 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Other
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Thames Valley Ale (Wyeast 1275) 0% 0°C - 0°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Proteinase 58°C 10 min
Beta-amylase 64°C 15 min
Alpha-amylase 70°C 15 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#62 Mad Eye

Nästa försök i att brygga Harnesks favorit ESB. Annan jäst och mer socker. Kommer även tippa i några hundra gram russin i portvin i torrhumlingen.

Mad-Eye Moody från Harry Potter – en jäkligt bitter en som alltid dricker ur sin hipflask. Han är extra special bitter

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 75 min 47.69 18.49 1.052 1.013 5.13
Resultat 1.052 1.013

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Extra Special/Strong Bitter (ESB) 8 C 1.048 - 1.06 1.01 - 1.016 30 - 50 6 - 18 0 - 0 4.6 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 54.2
Special B 300 g 16.26
Caramel / Crystal 10L 185 g 10.03
CaraBelge 185 g 10.03
Raisins (dried) 100 g 5.42
Biscuit 50 g 2.71
Belgian Candi Syrup - D-180 25 g 1.36

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Challenger 9 g 0 min First Wort Pellet 7.3
Perle 4 g 60 min Boil Pellet 8
East Kent Goldings 6 g 20 min Boil Pellet 5.2
Perle 7 g 20 min Boil Pellet 8
Fuggles 7 g 5 min Boil Pellet 4.5
Perle 7 g 5 min Boil Pellet 8
Fuggles 10 g 10 dagar Dry Hop Pellet 4.5
Challenger 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 7.3
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
Raisins in Port 200 g 7 dagar Secondary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Burton Ale Yeast WLP023 (WLP023) White Labs 72% 20°C - 22.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Proteinase 58°C 15 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#49 Face of Boe

Det var riktigt länge sedan jag gjorde en ESB. Justerade receptet lite från sist. Mer karamellmalt och annan jäst. Vill få fram mer kolatoner.

Sist var det Dr Who tema, så då får det bli det nu med.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 49.3 12.23 1.054 1.016 5.05
Resultat 1.054 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Extra Special/Strong Bitter (ESB) 8 C 1.048 - 1.06 1.01 - 1.016 30 - 50 6 - 18 0 - 0 4.6 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 52.36
Cara Pale 200 g 10.47
Pale Ale 200 g 10.47
Crystal Malt 150 160 g 8.38
Biscuit 100 g 5.24
CaraRye 100 g 5.24
Munich Light 100 g 5.24
Brown 50 g 2.62

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Northdown 12 g 0 min First Wort Pellet 7
Perle 12 g 0 min First Wort Pellet 5.3
East Kent Goldings 9 g 20 min Boil Pellet 5.2
Perle 7 g 20 min Boil Pellet 5.3
Fuggle 7 g 5 min Boil Pellet 4.5
Perle 7 g 5 min Boil Pellet 8
Northdown 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 7
Fuggles 15 g 10 dagar Dry Hop Pellet 4.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1.1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
London ESB Ale 1968 (1968) Wyeast 69% 17.78°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Tillägg:
1 gr kalciumsulfat CaSO4
0.5 gr NaCl, bordssalt
1 gr kalciumkarbonat , CaCO3




#44 Hot diggety dog

Lagom till våren kommer denna nya batch av lättöl. Nu 20 liter som kommer tappas på både flaskor och partyfat. Perfekt att ha för att svalkas sig i vårsolen.

Mina lättöl följer som vanligt temat från The Middleman. Nästa barnvänlig svordom blir då ”Hot diggety dog!

Syresatt med dykluft, EAN21.

green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 72.3 5.23 1.023 1.007 2.12
Resultat 1.023 1.007

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 64.52
Cara Pale 150 g 9.68
CaraRed 100 g 6.45
Melanoidin 100 g 6.45
Carapils 100 g 6.45
Crystal Malt 150 100 g 6.45

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Herkules 10 g 0 min First Wort Pellet 17
Southern Cross 10 g 0 min First Wort Pellet 14
Warrior 10 g 0 min First Wort Pellet 16
Kohatu 30 g 20 min Boil Pellet 6
Kohatu 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 6
Northdown 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.6
Styrian Goldings 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 5.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 0.8 g 0 min Mash Water Agent
NaHCO3 0.1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining
Ekflis bourbon 40 g 7 dagar Primary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 30 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Styrian Golding / Bobek




Coconut ibu

Upptäcke en liten typo efter test av provsmak av Awesome Coconut.

Har visst missat att bocka i late edition på maltextrakten. Ibu är egentligen 216. Därav den helt galna smaken!




#11 Undercity

Då den förra bryggningen av min Camden klon blev så god (den gick åt för fort) känner jag att jag behöver en ny batch. Ny har jag dragit ner på citra lite, då den stack igenom lite för mycket. Jag har även försökt göra den lite ljusare, för att mer efterlikna en Camden Pale Ale.

Återigen, eftersom det är en Camden så blir det nåt från Doctor Who avsnittet The Sun Makers. Då den del av avsnittet som faktiskt är inspelat i Camden sker i The Undercity, så får den heta Undercity.

Yellow

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 43.59 6.47 1.057 1.016 5.39
Resultat 1.057 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 54.05
Pilsner 250 g 13.51
Pale Ale 200 g 10.81
Munich Light 150 g 8.11
Rye 100 g 5.41
Wheat Malt 100 g 5.41
Crystal Malt 150 50 g 2.7

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
perle 5 g 0 min First Wort Pellet 8.2
Simcoe 5 g 0 min First Wort Pellet 12.7
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 11
Perle 3 g 20 min Boil Pellet 8.2
Simcoe 3 g 20 min Boil Pellet 12.7
Perle 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.2
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3




#9 The Sound of Drums

Dags för en utmaning. Jag och Gökenöl kommer brygga varsin ESB. Och när det gäller öl av engelska stil måste det bli ett namn från Dr Who. Då detta är en utmaning måste jag har en stark utmanare, och vem är starkare än The Master, speciellt i skepnaden av John Simm, ”Saxon”. I avsnitten med Saxon figurerade ljudet av 4 trumslag, konstant. Därav ”The Sound of Drums”.

Brown

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 49.91 13.44 1.054 1.018 4.81
Resultat 1.054 1.018

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Extra Special/Strong Bitter (ESB) 8 C 1.048 - 1.06 1.01 - 1.016 30 - 50 6 - 18 0 - 0 4.6 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 57.8
Pale Ale 300 g 17.34
Crystal Malt 150 100 g 5.78
Melanoidin 100 g 5.78
Munich Light 100 g 5.78
Rye 100 g 5.78
Carafa II 30 g 1.73

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Northdown 18 g 0 min First Wort Pellet 8.6
Perle 10 g 0 min First Wort Pellet 8.2
East Kent Goldings 10 g 20 min Boil Pellet 5
Perle 5 g 20 min Boil Pellet 8.2
Fuggle 5 g 5 min Boil Pellet 4.5
Perle 5 g 5 min Boil Pellet 8.2
Northdown 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.6
Fuggles 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 4.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
protofloc 0.5 g 15 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
English Special Bitter 1768 (1768) Wyeast 70% 17.78°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Tillägg:
1 gr kalciumsulfat CaSO4
0.5 gr NaCl, bordssalt
1 gr kalciumkarbonat , CaCO3

Aningens hög pH, men det blir säkert bra ändå.