#52 Constant Vigilance

Linnea blev riktigt avis på att jag gjort en costimized öl till syrran, så jag erbjöd mig brygga hennes favoritöl. Vi kom fram till att det var en Bombardier, vilket är en ESB. ESB har jag gjort förr, men denna har mer russintoner, lite belgisk nästan. Så jag justerade receptet lite, bytte engelsk malt mot belgisk. Får se vad det blir.

Linneas favorituttryck i Harry Potter är CONSTANT VIGILANCE. Karaktären som myntat uttrycket är Mad-Eye Moody – en jäkligt bitter en som alltid dricker ur sin hipflask. Han är extra special bitterDessutom är CONSTANT VIGILANCE Harneskens familjemotto.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 75 min 52.95 17.63 1.056 1.016 5.33
Resultat 1.056 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Extra Special/Strong Bitter (ESB) 8 C 1.048 - 1.06 1.01 - 1.016 30 - 50 6 - 18 0 - 0 4.6 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 48.78
Special B 300 g 14.63
Pale Ale 200 g 9.76
CaraBelge 300 g 14.63
Caramel / Crystal 10L 200 g 9.76
Flaked Oats 50 g 2.44

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Challenger 6 g 0 min First Wort Pellet 7.3
Northdown 3 g 0 min First Wort Pellet 7
Perle 8 g 60 min Boil Pellet 8
East Kent Goldings 6 g 20 min Boil Pellet 5.2
Perle 7 g 20 min Boil Pellet 5.3
Fuggle 7 g 5 min Boil Pellet 4.5
Perle 7 g 5 min Boil Pellet 8
Fuggles 10 g 10 dagar Dry Hop Pellet 4.5
Challenger 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 7.3
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Klassic Ale Yeast WLP033 White Labs 70% 18.89°C - 21.11°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#49 Face of Boe

Det var riktigt länge sedan jag gjorde en ESB. Justerade receptet lite från sist. Mer karamellmalt och annan jäst. Vill få fram mer kolatoner.

Sist var det Dr Who tema, så då får det bli det nu med.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 49.3 12.23 1.054 1.016 5.05
Resultat 1.054 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Extra Special/Strong Bitter (ESB) 8 C 1.048 - 1.06 1.01 - 1.016 30 - 50 6 - 18 0 - 0 4.6 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 52.36
Cara Pale 200 g 10.47
Pale Ale 200 g 10.47
Crystal Malt 150 160 g 8.38
Biscuit 100 g 5.24
CaraRye 100 g 5.24
Munich Light 100 g 5.24
Brown 50 g 2.62

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Northdown 12 g 0 min First Wort Pellet 7
Perle 12 g 0 min First Wort Pellet 5.3
East Kent Goldings 9 g 20 min Boil Pellet 5.2
Perle 7 g 20 min Boil Pellet 5.3
Fuggle 7 g 5 min Boil Pellet 4.5
Perle 7 g 5 min Boil Pellet 8
Northdown 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 7
Fuggles 15 g 10 dagar Dry Hop Pellet 4.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1.1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
London ESB Ale 1968 (1968) Wyeast 69% 17.78°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Tillägg:
1 gr kalciumsulfat CaSO4
0.5 gr NaCl, bordssalt
1 gr kalciumkarbonat , CaCO3




#14 Sandin Citrauvin

Dags för en bryggning med min lärling Stefan. Stefan är väldigt förtjust i Citrauvin, en svensk Pale Ale från Göteborg. Stefan är även grymt förtjust i min Camden klon, så det blev en korsning.  Denna gång kände jag även att var tvungen att syresätta mäsken med nitrox EAN36.

Brown

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 45 7.06 1.06 1.017 5.72
Resultat 1.06 1.017

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 56.82
Pale Ale 200 g 11.36
Pilsner 200 g 11.36
Rye 120 g 6.82
Wheat Malt 80 g 4.55
Munich Light 80 g 4.55
Crystal Malt 150 80 g 4.55

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Waimea 4 g 0 min First Wort Pellet 13
Simcoe 4 g 0 min First Wort Leaf 12.7
Azacca 3 g 20 min Boil Pellet 15
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 11
Simcoe 3 g 20 min Boil Pellet 12.7
Azacca 7 g 7 dagar Dry Hop Pellet 15
Citra 7 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11
Simcoe 7 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3

Perfekt träff på OG:




ESB utmaningen BdK mot Gökenöl

Jag och Fredrik testade våra utmanare. Jag hade gått åt London Pride hållet och Fredrik mot en Bass. Min  blev riktigt god, vilket även Fredrik bekräftade.

The Sound of Drums gick som segrare i denna första utmaning. Jag känner mig riktigt nöjd! 🙂




#9 The Sound of Drums

Dags för en utmaning. Jag och Gökenöl kommer brygga varsin ESB. Och när det gäller öl av engelska stil måste det bli ett namn från Dr Who. Då detta är en utmaning måste jag har en stark utmanare, och vem är starkare än The Master, speciellt i skepnaden av John Simm, ”Saxon”. I avsnitten med Saxon figurerade ljudet av 4 trumslag, konstant. Därav ”The Sound of Drums”.

Brown

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 49.91 13.44 1.054 1.018 4.81
Resultat 1.054 1.018

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Extra Special/Strong Bitter (ESB) 8 C 1.048 - 1.06 1.01 - 1.016 30 - 50 6 - 18 0 - 0 4.6 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 57.8
Pale Ale 300 g 17.34
Crystal Malt 150 100 g 5.78
Melanoidin 100 g 5.78
Munich Light 100 g 5.78
Rye 100 g 5.78
Carafa II 30 g 1.73

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Northdown 18 g 0 min First Wort Pellet 8.6
Perle 10 g 0 min First Wort Pellet 8.2
East Kent Goldings 10 g 20 min Boil Pellet 5
Perle 5 g 20 min Boil Pellet 8.2
Fuggle 5 g 5 min Boil Pellet 4.5
Perle 5 g 5 min Boil Pellet 8.2
Northdown 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.6
Fuggles 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 4.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
protofloc 0.5 g 15 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
English Special Bitter 1768 (1768) Wyeast 70% 17.78°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Tillägg:
1 gr kalciumsulfat CaSO4
0.5 gr NaCl, bordssalt
1 gr kalciumkarbonat , CaCO3

Aningens hög pH, men det blir säkert bra ändå.