#53 Sands of Zanzibar

Dags för en lättöl igen! Som vanligt namngiven från ett citat från The Middleman.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

yellow

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 44.72 4 1.021 1.005 2.13
Resultat 1.021 1.005

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner 450 g 47.37
Pale Ale 100 g 10.53
Floor-Malted Bohemian Wheat 150 g 15.79
Munich Light 100 g 10.53
Rye 100 g 10.53
Crystal Malt 150 50 g 5.26

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
perle 5 g 0 min First Wort Pellet 8
Simcoe 5 g 0 min First Wort Pellet 12.5
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 12.8
Perle 3 g 20 min Boil Pellet 8
Simcoe 3 g 20 min Boil Pellet 12.5
Citra 5 g 5 min Boil Pellet 12.8
Perle 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Citra 10 g 0 min Dry Hop Pellet 12.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#46 De Volgende Halte Classic

Ytterligare ett försök till att göra en Carolus Classic. Nu utan socker, annan jäst och tillägg av Biscuit malt.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 30.87 25.19 1.076 1.012 8.39
Resultat 1.076 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1.5 kg 55.56
Special B 500 g 18.52
Abbey Malt 300 g 11.11
CaraBelge 200 g 7.41
Biscuit 100 g 3.7
Pilsner 100 g 3.7

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Strong Ale Yeast WLP545 White Labs 82% 18.89°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash Out 78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Namnen på mina Carolus tribute kommer av att vi alltid åker tåg i Belgien. Nästa anhalt Mechelen!




#37 Commander

Your Commander is on deck!
Bägge mina Commanders blev så himla bra och populär så nu blir det en extra stor batch.

green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 129.56 10.28 1.083 1.014 9.01
Resultat 1.083 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Double IPA 22 A 1.065 - 1.085 1.008 - 1.018 60 - 120 6 - 14 0 - 0 7.5 - 10 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 4 kg 76.92
Pale Ale 400 g 7.69
Crystal Malt 150 200 g 3.85
CaraBohemian 200 g 3.85
CaraHell 200 g 3.85
Flaked Oats 200 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Columbus/Tomahawk 20 g 0 min First Wort Pellet 14.9
Centennial 16 g 20 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 16 g 20 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 16 g 20 min Boil Pellet 12.1
Centennial 16 g 5 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 16 g 5 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 16 g 5 min Boil Pellet 12.1
Amarillo 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Centennial 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.9
Simcoe 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.1

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 20 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




Laddad för att brygga lager

Med min nya party cooler ska jag nu kunna även brygga lager. Min partykyl rymmer precis en jäshink med jäsrör, och den går att temperaturreglera 0-16 grader.

Får se vad den första ska bli. Bara att börja planera. 🙂

 




#35 Dippie

Herrskapet Dahlstedt, Åsa och Pär, kom över för att lära sig brygga öl. Åsa är väldigt förtjust i Grapefrukt DIPA, så det blev en sådan. Använder grunden från mina Commanders och sätter till humle som ska kunna ge grapefruktsmak. För att vara extra säker tillsätter vi 20 gr rivet blodgrapeskal i torrhumlingen.

Eftersom både Åsa och Pär är dykare (utbildade av mig) så blir det självklart syresättning med EAN38.

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 126.01 10.25 1.082 1.014 8.94
Resultat 1.082 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Double IPA 22 A 1.065 - 1.085 1.008 - 1.018 60 - 120 6 - 14 0 - 0 7.5 - 10 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 2 kg 77.97
Pale Ale 200 g 7.8
Crystal Malt 150 100 g 3.9
CaraBohemian 100 g 3.9
CaraHell 100 g 3.9
Flaked Oats 65 g 2.53

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
EXP Grapefruit 10 g 0 min First Wort Pellet 15.5
EXP Grapefruit 6 g 20 min Boil Pellet 15.5
Citra 6 g 20 min Boil Pellet 12.8
Chinook 6 g 20 min Boil Pellet 12.7
EXP Grapefruit 6 g 5 min Boil Pellet 15.5
Citra 6 g 5 min Boil Pellet 12.8
Chinook 6 g 5 min Boil Pellet 12.7
EXP Grapefruit 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 15.5
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8
Chinook 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Riven grape skal 20 g 7 dagar Secondary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Based on Brewdogs Hardcore




#31 The Commander

Your Commander is on deck!
Commander Taggard blev så himla bra och populär så nu ska jag testa hur långt man kan gå med humlen. Extra mycket humle i denna alltså!

Finns även på Untappd!

green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 166.4 11.32 1.083 1.014 9.01
Resultat 1.083 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Double IPA 22 A 1.065 - 1.085 1.008 - 1.018 60 - 120 6 - 14 0 - 0 7.5 - 10 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 76.92
Pale Ale 200 g 7.69
Crystal Malt 150 100 g 3.85
CaraBohemian 100 g 3.85
CaraHell 100 g 3.85
Flaked Oats 100 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Columbus/Tomahawk 16 g 0 min First Wort Pellet 14.9
Centennial 8 g 20 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 8 g 20 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 8 g 20 min Boil Pellet 12.1
Centennial 8 g 5 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 8 g 5 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 8 g 5 min Boil Pellet 12.1
Amarillo 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Centennial 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.9
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.1

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Kräma på lite extra humle. Högre IBU




#21 Commander Taggert

Plockade receptet från Brewdogs receptsamling. Kände att detta också blir ett Galaxy Quest tema. Dubbelt av allt är ju självklart kaptenen, ”Your commander is on deck!”. Peter Peter Peter Peter Peter Quincy Quincy Quincy Quincy Quincy Taggert Taggert ……….. JASON NESMITH!

Självklart även denna syresatt med EAN38.

Blue

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 124.8 11.32 1.083 1.014 9.01
Resultat 1.083 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Double IPA 22 A 1.065 - 1.085 1.008 - 1.018 60 - 120 6 - 14 0 - 0 7.5 - 10 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 76.92
Pale Ale 200 g 7.69
Crystal Malt 150 100 g 3.85
CaraBohemian 100 g 3.85
CaraHell 100 g 3.85
Flaked Oats 100 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Columbus/Tomahawk 12 g 0 min First Wort Pellet 14.9
Centennial 6 g 20 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 6 g 20 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 6 g 20 min Boil Pellet 12.1
Centennial 6 g 5 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 6 g 5 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 6 g 5 min Boil Pellet 12.1
Amarillo 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Centennial 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.9
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.1

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=BZDTY6X

Based on the recepie for Brewdogs Hardcore IPA.

Commander Taggert has saved us!

https://www.youtube.com/watch?v=PQnYkQHHDLU