Hot diggety dog down the drain

Tyvärr går den inte att rädda. Har tömt alla flaskor och börjar nu med faten. Ibland blir det bara skit.




#46 De Volgende Halte Classic

Ytterligare ett försök till att göra en Carolus Classic. Nu utan socker, annan jäst och tillägg av Biscuit malt.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 30.87 25.19 1.076 1.012 8.39
Resultat 1.076 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1.5 kg 55.56
Special B 500 g 18.52
Abbey Malt 300 g 11.11
CaraBelge 200 g 7.41
Biscuit 100 g 3.7
Pilsner 100 g 3.7

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Strong Ale Yeast WLP545 White Labs 82% 18.89°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash Out 78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Namnen på mina Carolus tribute kommer av att vi alltid åker tåg i Belgien. Nästa anhalt Mechelen!




#40 Collaboration 1B

Collaboration med Gökenöl. Vi brygger 15L var och blandar ihop i Gökenöls Mackmyrafat. Använder jästnäring, vilket gör att ölen jäser klart på rekordtid. Tyvärr är nitroxen slut, så det blev syresättning med vanlig dykluft.

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
15 L 60 min 33.57 24.52 1.09 1.021 9.06
Resultat 1.09 1.021

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 3 kg 66.82
Special B 700 g 15.59
Abbey Malt 250 g 5.57
CaraBelge 200 g 4.45
Carapils 150 g 3.34
Pilsner 150 g 3.34
Belgian Candi Sugar - Dark (275L) 40 g 0.89

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 16 g 0 min First Wort Pellet 5
Hersbrucker 15 g 30 min Boil Pellet 3
Saaz 24 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 4 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 4 g 0 min Mash Water Agent
CaCO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 4 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safbrew - Abbaye Yeast (Abbaye) Fermentis / Safale 82% 12.22°C - 25°C
WLP648 0% 0°C - 0°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
70°C 40 min
76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Whisky-infused in 30L Mackmyra Ambassador oak barrel




#39 Gojira

Min första tribute till Brewdogs Tokyo hette Godzilla. Denna blev inte som jag tänkt, så nu försöker vi igen, med en Gojira. Då White labs Super High Gravity Ale Yeast WLP099 misslyckades, testar jag nu med Imperial Yeast – A10 Darkness plus extra jästnäring. Klämde till med en vaniljstång och lite torkad chili också, bafatt!

Självklart även denna syresatt med EAN38.

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 173.9 50 1.143 1.036 14.01
Resultat 1.143 1.036

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Russian Imperial Stout 13 F 1.075 - 1.115 1.018 - 1.03 50 - 90 30 - 40 0 - 0 8 - 12 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 3 kg 60.61
Roasted Barley 400 g 8.08
Rye 350 g 7.07
Crystal Malt 150 250 g 5.05
CaraBelge 250 g 5.05
CaraHell 250 g 5.05
Chocolate 250 g 5.05
Cane Sugar 200 g 4.04

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Chinook 15 g 0 min First Wort Pellet 12.7
Waimea 16 g 0 min First Wort Pellet 14.8
Citra 10 g 20 min Boil Pellet 12.8
Waimea 12 g 20 min Boil Pellet 14.8
Eureka 10 g 20 min Boil Pellet 17.2
Citra 10 g 5 min Boil Pellet 12.8
Waimea 12 g 5 min Boil Pellet 14.8
Eureka 10 g 5 min Boil Pellet 17.2
Waimea 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 16.5
Eureka 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2
Chinook 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.7
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bakpulver 2 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 2.1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
MgSO4 1.2 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.7 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Torkad chili 10 g 5 min Boil Flavor
Tranbär 10 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
Ekflis bourbon 10 g 7 dagar Primary Flavor

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
A10 Darkness (A10 Darkness) Imperial Yeast 71% 16.67°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

CaraRye instead of Rye

Inspirerad av Brewdogs Tokyo

Gojira gojira gojira !!!




#36 De Volgende Halte Easter

Får se om min påsköl kommer smaka mer vört än julölen. Fyrdubblar mängden vörtmix och testar en ny trapistjäst. Korianderfröna uteblev även denna gång, då jag upptäckte att jag fortfarande inte köpt några. 🙂

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 32.55 29.56 1.09 1.018 9.39
Resultat 1.09 1.018

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 63.49
Special B 500 g 15.87
Abbey Malt 200 g 6.35
CaraBelge 200 g 6.35
Pilsner 200 g 6.35
Carafa II 50 g 1.59

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Pomerans 10 g 10 min Boil Spice
korianderfrön 5 g 5 min Boil Spice
Vörtmix 20 g 5 min Boil Spice
Lactic Acid 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Baking soda 2 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Trappist Ale Yeast WLP500 White Labs 78% 18.33°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
64°C 20 min
70°C 20 min
78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar






#30 De volgende halte xmas

Efter en lyckad version av en Carolus Classic blir det nu ett försök till en Carolus Christmas. Det enda jag vet är att en Carolus Christmas ger mig förnimmelser av vörtlimpa, så jag tänkte krydda med vörtmix och pomeransskal. Får se vad som händer.

Gästbryggare var Clemens och Jeanette.

Finns även på Untappd!

red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 33.78 29.6 1.105 1.031 9.83
Resultat 1.105 1.031

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2.5 kg 70.82
Special B 600 g 17
Abbey Malt 200 g 5.67
CaraBelge 200 g 5.67
Belgian Candi Sugar - Dark (275L) 30 g 0.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Pomerans 10 g 10 min Boil Spice
Vörtmix 5 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Trappist High Gravity 3787 (3787) Wyeast 76% 17.78°C - 25.56°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
64°C 20 min
70°C 30 min
78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#27 The Lady of Obsidian

Min favorit Undercity, nu i all grain. Och är det någon i Doctor Who som är all grain no bullshit så är det Leela, The Lady of Obsidian.

Självklart även denna syresatt med EAN38.

Blue

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 44.98 9.55 1.053 1.015 5.03
Resultat 1.053 1.015

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale 1.3 kg 46.86
Pilsner 660 g 23.79
Munich 314 g 11.32
Wheat Malt 300 g 10.81
Crystal Malt 150 200 g 7.21

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
perle 6 g 0 min First Wort Pellet 8.2
Simcoe 6 g 0 min First Wort Pellet 12.7
Citra 5 g 20 min Boil Pellet 11
Perle 5 g 20 min Boil Pellet 8.2
Simcoe 4 g 20 min Boil Pellet 12.7
Perle 4 g 5 min Boil Pellet 8.2
Simcoe 4 g 5 min Boil Pellet 12.7
Perle 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.2
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bakpulver 2 g 0 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 1.3 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 2.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 5 g 0 min Mash Water Agent
MgSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Pale Ale i en korv, resten i den andra.

 




#23 De volgende halte Mechelen

Nästa försök till att göra en Carolus Classic. Med Belgomalt och mindre socker, och annan humle.

Självklart även denna syresatt med EAN38.

red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 32.55 31.04 1.091 1.021 9.09
Resultat 1.091 1.021

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 62.99
Special B 500 g 15.75
Abbey Malt 200 g 6.3
CaraBelge 200 g 6.3
Pilsner 200 g 6.3
Carafa II 50 g 1.57
Belgian Candi Sugar - Dark (275L) 25 g 0.79

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safbrew - Abbaye Yeast (Abbaye) Fermentis / Safale 82% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
70°C 30 min
78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=HRX545F

M47 jästemperatur: 18 - 25 °C




#21 Commander Taggert

Plockade receptet från Brewdogs receptsamling. Kände att detta också blir ett Galaxy Quest tema. Dubbelt av allt är ju självklart kaptenen, ”Your commander is on deck!”. Peter Peter Peter Peter Peter Quincy Quincy Quincy Quincy Quincy Taggert Taggert ……….. JASON NESMITH!

Självklart även denna syresatt med EAN38.

Blue

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 124.8 11.32 1.083 1.014 9.01
Resultat 1.083 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Double IPA 22 A 1.065 - 1.085 1.008 - 1.018 60 - 120 6 - 14 0 - 0 7.5 - 10 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 76.92
Pale Ale 200 g 7.69
Crystal Malt 150 100 g 3.85
CaraBohemian 100 g 3.85
CaraHell 100 g 3.85
Flaked Oats 100 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Columbus/Tomahawk 12 g 0 min First Wort Pellet 14.9
Centennial 6 g 20 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 6 g 20 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 6 g 20 min Boil Pellet 12.1
Centennial 6 g 5 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 6 g 5 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 6 g 5 min Boil Pellet 12.1
Amarillo 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Centennial 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.9
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.1

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=BZDTY6X

Based on the recepie for Brewdogs Hardcore IPA.

Commander Taggert has saved us!




Egna kapsyler

Tidigare har jag använt enfärgade kapsyler där jag klistrat på små klistermärken med min logga. Nu har jag beställt färdigtryckta kapsyler, från MaltMagnus.

Kanske inte är 100% nöjd, då bakgrundsfärgen blödde igenom det vita lite. Till nästa beställning kommer jag påpeka att det vita ska vara VITT.

Passade även på att beställa några coasters. 🙂