#55 De Volgende Halte Christmas

Min påsköl blev fantastisk god så nu blir ungefär samma recept till årets julöl. Denna gång lägger jag till russin i late edition.

Finns på Untappd!

Brown

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 35.05 26.33 1.092 1.019 9.66
Resultat 1.092 1.019

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 2 kg 64.52
Special B 600 g 19.35
Caramel / Crystal 10L 200 g 6.45
CaraBelge 200 g 6.45
Raisins (dried) 100 g 3.23

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 3
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking soda 2 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1.5 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Pomerans 10 g 10 min Boil Spice
korianderfrön 5 g 5 min Boil Spice
Vörtmix 20 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Trappist Ale Yeast WLP500 (WLP500) White Labs 78% 18.33°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar






#54 Awesome Maze

Min Mazikeen Awesome Coconut var en av de bästa stouts jag gjort, så nu är det läge att göra en ny.  Lite bättre vattenjusterad, och ännu mer humle. Självklart syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

Mazkieen från min favoritserie Lucifer är ju alltid Awesome, i alla fall enligt henne själv. Att hon sen är demon och lite knäpp så tycker jag det passar med kokosnöt.

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 266.45 33.32 1.089 1.015 9.73
Resultat 1.089 1.015

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Russian Imperial Stout 13 F 1.075 - 1.115 1.018 - 1.03 50 - 90 30 - 40 0 - 0 8 - 12 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 2 kg 67.8
Carafa II 200 g 6.78
Rye 200 g 6.78
CaraBohemian 150 g 5.08
Flaked Oats 100 g 3.39
CaraHell 100 g 3.39
CaraRed 100 g 3.39
Crystal Malt 150 100 g 3.39

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Cascade 15 g 0 min First Wort Pellet 8.3
Chinook 15 g 0 min First Wort Pellet 12.7
Warrior 15 g 0 min First Wort Pellet 14.5
Chinook 15 g 60 min Boil Pellet 12.7
El Dorado 15 g 20 min Boil Pellet 14.2
Sorachi Ace 15 g 20 min Boil Pellet 13.6
Cascade 20 g 5 min Boil Pellet 8.3
Sorachi Ace 20 g 5 min Boil Pellet 13.6
Cascade 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.3
El Dorado 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.2
Sorachi Ace 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.6
Chinook 15 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 2.5 g 0 min Mash Water Agent
Chalk, CaCO3 4.1 g 0 min Mash Water Agent
Epsom Salt, MgSO4 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 4 g 0 min Mash Water Agent
Magnesium Chloride, MgCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
Ekflis Bourbon 20 g 7 dagar Primary Flavor
Rostade kokoschips 200 g 7 dagar Primary Flavor
Vit Sirap 43 g 14 dagar Bottling Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Lägg ekflisen i Malibu.
Kung Markattas Rostade kokoschips




Hot diggety dog down the drain

Tyvärr går den inte att rädda. Har tömt alla flaskor och börjar nu med faten. Ibland blir det bara skit.




#46 De Volgende Halte Classic

Ytterligare ett försök till att göra en Carolus Classic. Nu utan socker, annan jäst och tillägg av Biscuit malt.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 30.87 25.19 1.076 1.012 8.39
Resultat 1.076 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1.5 kg 55.56
Special B 500 g 18.52
Abbey Malt 300 g 11.11
CaraBelge 200 g 7.41
Biscuit 100 g 3.7
Pilsner 100 g 3.7

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Strong Ale Yeast WLP545 White Labs 82% 18.89°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash Out 78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Namnen på mina Carolus tribute kommer av att vi alltid åker tåg i Belgien. Nästa anhalt Mechelen!




Förorenad?

Buteljerade lättölen igår. Tyvärr smakar den väldigt vattnigt (OK, det är ju en lättöl) och doftar lätt av plåster/brett. Då detta är en ale med vanlig ale-jäst är detta dåligt. Antagligen är det cederträspiralen som dragit ner bakterier.

Låter den stå ett tag. Finns nu på 3 fat och 4 flaskor. Testar flaskorna om några veckor. Är den fortfarande dålig häller jag ut allt. 🙁




#36 De Volgende Halte Easter

Får se om min påsköl kommer smaka mer vört än julölen. Fyrdubblar mängden vörtmix och testar en ny trapistjäst. Korianderfröna uteblev även denna gång, då jag upptäckte att jag fortfarande inte köpt några. 🙂

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 32.55 29.56 1.09 1.018 9.39
Resultat 1.09 1.018

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 63.49
Special B 500 g 15.87
Abbey Malt 200 g 6.35
CaraBelge 200 g 6.35
Pilsner 200 g 6.35
Carafa II 50 g 1.59

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Pomerans 10 g 10 min Boil Spice
korianderfrön 5 g 5 min Boil Spice
Vörtmix 20 g 5 min Boil Spice
Lactic Acid 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Baking soda 2 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Trappist Ale Yeast WLP500 White Labs 78% 18.33°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
64°C 20 min
70°C 20 min
78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar






#23 De volgende halte Mechelen

Nästa försök till att göra en Carolus Classic. Med Belgomalt och mindre socker, och annan humle.

Självklart även denna syresatt med EAN38.

red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 32.55 31.04 1.091 1.021 9.09
Resultat 1.091 1.021

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 62.99
Special B 500 g 15.75
Abbey Malt 200 g 6.3
CaraBelge 200 g 6.3
Pilsner 200 g 6.3
Carafa II 50 g 1.57
Belgian Candi Sugar - Dark (275L) 25 g 0.79

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Hersbrucker 12 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safbrew - Abbaye Yeast (Abbaye) Fermentis / Safale 82% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
70°C 30 min
78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=HRX545F

M47 jästemperatur: 18 - 25 °C




Egna kapsyler

Tidigare har jag använt enfärgade kapsyler där jag klistrat på små klistermärken med min logga. Nu har jag beställt färdigtryckta kapsyler, från MaltMagnus.

Kanske inte är 100% nöjd, då bakgrundsfärgen blödde igenom det vita lite. Till nästa beställning kommer jag påpeka att det vita ska vara VITT.

Passade även på att beställa några coasters. 🙂




#18 De volgende halte Carolus

Efter ett mycket givande studiebesök på Het Anker i Mechelen måste jag helt enkelt försöka mig på en Carolus.

De volgende halte stod det innan varje station på vår tågtur genom Belgien. Synd att jag inte fick en bild på ”De volgende halte is: Mechelen”.

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 22.37 18.11 1.091 1.021 9.11
Resultat 1.091 1.021

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 32.34
Dry Malt Extract - Light 1 kg 32.34
Pilsner 500 g 16.17
Crystal Malt 150 392 g 12.68
CaraBelge 100 g 3.23
Belgian Candi Sugar - Dark (275L) 50 g 1.62
Abbey Malt 50 g 1.62

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Challenger 4 g 60 min Boil Pellet 7.3
Hallertau Hersbrucker 5 g 60 min Boil Pellet 2.1
Challenger 4 g 20 min Boil Pellet 7.3
Hallertau Hersbrucker 5 g 20 min Boil Pellet 2.1
Challenger 4 g 5 min Boil Pellet 7.3
Hallertau Hersbrucker 5 g 5 min Boil Pellet 2.1

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safbrew - Abbaye Yeast (Abbaye) Fermentis / Safale 82% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
70°C 30 min
78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=MXBCZFJ

Här avslöjar guiden de ungefärliga ingredienserna till en Calorus. Får se om det bidde rätt.

 




#12 Tall Woman in Red Wagon

Dags för min första Rockford. Då jag bryggde flera Rockford med Gökenöl, under namnet ”Backlash of the Hunter”, efter pilotavsnittet till Rockford Files. Då jag nu brygger den i mitt köksbryggeri blir det ett senare avsnitt, jag tänkte att avsnitt 5 borde vara gott nog ”Tall Woman in Red Wagon”.

Red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 33 21.24 1.098 1.023 9.84
Resultat 1.098 1.023

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 67.34
Carapils 400 g 13.47
Abbey Malt 150 g 5.05
CaraBelge 150 g 5.05
Special B 120 g 4.04
Belgian Candi Sugar - Dark (275L) 75 g 2.53
Crystal Malt 150 75 g 2.53

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
East Kent Goldings 6 g 0 min First Wort Pellet 14.2
Styrian Golding / Celeia 6 g 0 min First Wort Pellet 5.5
Hallertau Hersbrucker 6 g 20 min Boil Pellet 4
Hallertau Hersbrucker 6 g 5 min Boil Pellet 4

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safbrew - Abbaye Yeast Fermentis / Safale 82% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
70°C 30 min
78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=JRTXXR9