Laddad för att brygga lager

Med min nya party cooler ska jag nu kunna även brygga lager. Min partykyl rymmer precis en jäshink med jäsrör, och den går att temperaturreglera 0-16 grader.

Får se vad den första ska bli. Bara att börja planera. 🙂

 




#32 Hundelibund

Min lillasyster Malin har en favoritöl, en ljus lager som heter Mellan kröken. Nu är det mot mina principer att brygga lager, så det får bli en ljus pale ale. Malin gillar inte beska, den förra bryggningen av Hundelibund blev precis som hon ville, när den var typ 15-20 grader.  När den var kyld var den fortfarande lite besk, så denna version har jag dragit ner bitterhumlen till hälften. Får se om det duger. Denna ska tappas på fat och stå runt badtunnan i nyår.

Malin hade som barn en liten tyghund som hette Hundelibund som jag tror fortfarande ligger på vinden. Även den var liten och ljus, som denna brygd.

Finns även på Untappd!

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 22.84 3 1.048 1.011 4.83
Resultat 1.048 1.011

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 29.34
Dry Malt Extract - Pilsen 908 g 26.64
Pilsner 650 g 19.07
Wheat Malt 360 g 10.56
Carapils 370 g 10.86
Flaked Corn 100 g 2.93
Honey 20 g 0.59

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Amarillo 6 g 0 min First Wort Pellet 8.8
Citra 6 g 20 min Boil Pellet 11
Mosaic 6 g 20 min Boil Pellet 11.6
Citra 6 g 5 min Boil Pellet 11
Mosaic 6 g 5 min Boil Pellet 11.6
Amarillo 8 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Citra 8 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11
Mosaic 8 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.6

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 2 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 3 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Apelsinskal (söta) 4 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
Mash-out 58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#29 Albatraoz

En vecka på dykbåt i Röda Havet med I’m an Albatraoz kan ge men för livet. 🙂

Finns på Untappd!

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 50.98 4.79 1.053 1.015 5.03
Resultat 1.053 1.015

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 51.28
Pale Ale 600 g 15.38
Pilsner 600 g 15.38
Cara Pale 300 g 7.69
Munich Light 200 g 5.13
Wheat Malt 200 g 5.13

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 8 g 0 min First Wort Pellet 15.4
Citra 20 g 20 min Boil Pellet 12.4
Citra 25 g 5 min Boil Pellet 12.4
Citra 31 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.4
Eureka 11 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#28 Hundelibund

Min lillasyster Malin har en favoritöl, en ljus lager som heter Mellan kröken. Nu är det mot mina principer att brygga lager, så det får bli en ljus pale ale. Malin gillar inte beska, men det blir ändå liten men mjuk beska. Sen fyller jag på med Mosaic och Amarillo, enligt bryggeriet. Då jag blivit ganska förtjust i smaken av Citra blir det lite av det också.

Malin hade som barn en liten tyghund som hette Hundelibund (tror faktiskt hon har den kvar). Även den var liten och ljus, som denna brygd.

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 26.64 2.86 1.047 1.013 4.51
Resultat 1.047 1.013

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Pilsen 908 g 52.55
Pilsner 400 g 23.15
Wheat Malt 180 g 10.42
Carapils 180 g 10.42
Flaked Corn 50 g 2.89
Honey 10 g 0.58

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Amarillo 5 g 0 min First Wort Pellet 8.8
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 11
Mosaic 3 g 20 min Boil Pellet 11.6
Citra 3 g 5 min Boil Pellet 11
Mosaic 3 g 5 min Boil Pellet 11.6
Amarillo 4 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Citra 4 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11
Mosaic 4 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.6

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Apelsinskal (söta) 2 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#27 The Lady of Obsidian

Min favorit Undercity, nu i all grain. Och är det någon i Doctor Who som är all grain no bullshit så är det Leela, The Lady of Obsidian.

Självklart även denna syresatt med EAN38.

Blue

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 44.98 9.55 1.053 1.015 5.03
Resultat 1.053 1.015

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale 1.3 kg 46.86
Pilsner 660 g 23.79
Munich 314 g 11.32
Wheat Malt 300 g 10.81
Crystal Malt 150 200 g 7.21

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
perle 6 g 0 min First Wort Pellet 8.2
Simcoe 6 g 0 min First Wort Pellet 12.7
Citra 5 g 20 min Boil Pellet 11
Perle 5 g 20 min Boil Pellet 8.2
Simcoe 4 g 20 min Boil Pellet 12.7
Perle 4 g 5 min Boil Pellet 8.2
Simcoe 4 g 5 min Boil Pellet 12.7
Perle 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.2
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bakpulver 2 g 0 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 1.3 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 2.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 5 g 0 min Mash Water Agent
MgSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Pale Ale i en korv, resten i den andra.

 




Grymt god lättöl

Provsmakade lättölen, Guns of Navarone. Den är redan nu god och kommer bli grymt fin om ytterligare en vecka!




#22 Guns of Navarone

Lagom till hösten och sköna bad i syrrans badtunna kommer denna nya batch av lättöl. Nu 20 liter som kommer tappas på partyfat. Perfekt att ha stående runt badtunnan.

Mina lättöl följer som vanligt temat från The Middleman. Nästa barnvänlig svordom blir då ”Guns of Navarone!

Självklart även denna syresatt med EAN38.

red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 53.68 5.18 1.025 1.009 2.1
Resultat 1.025 1.009

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 56.82
Rye 220 g 12.5
Carapils 200 g 11.36
Pale Ale 200 g 11.36
Crystal Malt 150 70 g 3.98
CaraBohemian 70 g 3.98

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 8 g 0 min First Wort Pellet 15.4
Pacific Gem 8 g 20 min Boil Pellet 15.4
Eureka 8 g 20 min Boil Pellet 17.2
Citra 10 g 20 min Boil Pellet 11
Eureka 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2
Pacific Gem 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 15.4
Citra 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 2 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 0 min Primary Fining
Vit sirap 110 g 0 min Bottling Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=BGX8YPJ




Smakprov av Carolusen

Smakar gott redan innan buteljering. Kommer bli grymt bra!




#19 The Eternal Dalek

Försök nummer två till å göra en tribute till Citrauvin, (en svensk Pale Ale från Göteborg). Som vanligt syresätter jag mäsken med syreberikad dykluft, EAN36.

Citravinet ska ska förhoppningsvis bli gult och smaka citra, som citron. Grundreceptet är baserat på min Camden klon, så det blir Doctor Who tema på ölen. Alltså får det bli en gul Dalek. The Eternal Dalek är gul.

Efter 100 försök fick jag även Beerbuggen att funka. Följ här hur ölen utvecklas.

Brown

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 47.12 4.61 1.052 1.014 4.96
Resultat 1.052 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 52.63
Pale Ale 400 g 21.05
Pilsner 300 g 15.79
Munich Light 100 g 5.26
Wheat Malt 100 g 5.26

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 4 g 0 min First Wort Pellet 15.4
Citra 8 g 20 min Boil Pellet 11
Citra 15 g 5 min Boil Pellet 11
Citra 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3

 

 




#16 Roth’h’ar Sarris

Dags för en klassisk Fatu-Krey igen. Lite lätt ändrad, moderniserad, men fortfarande en gammal favorit.

The Sarris Dominion is a military dictatorship originating on the planet Fatu-Krey, although it now dominates most of the 23rd quadrant of the Gamma Sector. The Sarris dominion is led by Roth’h’ar Sarris.

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 77.62 7.71 1.063 1.011 6.93
Resultat 1.063 1.011

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 21 A 1.056 - 1.07 1.008 - 1.014 40 - 70 6 - 14 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1.5 kg 71.43
Pale Ale 200 g 9.52
Flaked Oats 100 g 4.76
CaraHell 100 g 4.76
Rye 100 g 4.76
CaraBohemian 50 g 2.38
Melanoidin 50 g 2.38

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Waimea 4 g 0 min First Wort Pellet 18.1
Pacific Gem 4 g 0 min First Wort Pellet 15.4
Eureka 5 g 60 min Boil Pellet 18
Cascade 3 g 20 min Boil Pellet 7
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 13.5
Cascade 4 g 5 min Boil Pellet 7
Mosaic 4 g 5 min Boil Pellet 12.5
Cascade 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 7
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5
Mosaic 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt 0.5 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protafloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Protafloc 0.5 g eller 0.5 krm