#51 Bodvar Power IPA

Nu när även Brorson fyller 50 ställer man självklart upp med bärs. Mathias brygger sina mer renodlade och jag freebejsar med en Ginseng IPA. Full utan att somna i ett dike. 🙂

Baserad på Brewdogs gamla ”Never mind the Anabolics”.

Finns självklart på Untappd

Orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 68.18 5.81 1.059 1.01 6.46
Resultat 1.059 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 2.5 kg 64.1
Wheat Malt 590 g 15.13
Pale Ale 400 g 10.26
Cara Pale 210 g 5.38
Crystal Malt 150 100 g 2.56
Melanoidin 100 g 2.56

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Saaz 10 g 0 min First Wort Pellet 3.5
Citra 10 g 0 min First Wort Pellet 12.8
Citra 20 g 20 min Boil Pellet 12.8
Saaz 20 g 20 min Boil Pellet 3.5
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 12.8
Saaz 30 g 5 min Boil Pellet 3.5
Citra 40 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8
Lemondrop 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 5.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 1.2 g 0 min Mash Water Agent
MgSO4 0.6 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining
Goji bär 6 g 5 min Boil Spice
Ginseng Sibirisk pulver 12 g 5 min Boil Spice
Guarana pulver 24 g 5 min Boil Spice
Matcha tea 12 g 5 min Boil Spice
Maca powder 16 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Ginseng Sibirisk pulver EKO 100g
Pukka - Clean Matcha Green
Maca Pulver Gelatiniserat 5:1 EKO 100g
Guarana EKO Pulver 100g
Gojibär

BREWER’S TIP
Mix the powders into a paste before adding to the wort kettle. This will prevent the powders from balling up and not bringing the full flavour effect.

Inspirerad av Brewdogs NEVER MIND THE ANABOLICS

Förhoppningsvis ska Brorson hålla sig lite piggare än såhär, med en IPA laddad med Ginseng, Guarana, Gojibär, Macapulver och Macha te.




#50 Hot Tub High School

Då min första Lucifer blev lite misslyckad bestämde jag mig nu för att göra en plain vanilla, och vilken är mer plain vanilla än Chloe Decker. I samma anda som i resten av Luciferserien är även denna rejält humlad!

Detective Cloe Decker från min favoritserie Lucifer medverkade i lågbudgetfilmen ”Hot Tub High School”.

Finns på Untappd!

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 263.81 32.11 1.094 1.017 10.08
Resultat 1.094 1.017

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Russian Imperial Stout 13 F 1.075 - 1.115 1.018 - 1.03 50 - 90 30 - 40 0 - 0 8 - 12 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 2 kg 62.89
CaraBohemian 250 g 7.86
Rye 250 g 7.86
Caramel / Crystal 10L 200 g 6.29
Biscuit 200 g 6.29
Roasted Barley 100 g 3.14
CaraHell 100 g 3.14
Carafa III 80 g 2.52

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Cascade 15 g 0 min First Wort Pellet 6.9
El Dorado 15 g 0 min First Wort Pellet 14.2
Warrior 15 g 0 min First Wort Pellet 19
Dr. Rudi 15 g 60 min Boil Pellet 12.6
El Dorado 15 g 20 min Boil Pellet 14.2
Waimea 15 g 20 min Boil Pellet 16.5
Barbe Rouge 20 g 5 min Boil Pellet 10
Cascade 20 g 5 min Boil Pellet 6.9
Cascade 25 g 7 dagar Dry Hop Pellet 6.9
El Dorado 25 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Kardemumma korn 10 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
Ekflis Bourbon 10 g 7 dagar Primary Flavor
Vaniljstång 14 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
New World Strong Ale M42 (M42) Mangrove Jack 80% 16.11°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#48 LSRO

Helt slut på pale ale hemma, så det blir en Sandin Sitravin, med extra tillsats av apelsinskal.

Satt och kollade på gamla Månbas Alpha, så det får bli Lunar Space Research Organisation.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 50.17 3.79 1.053 1.012 5.36
Resultat 1.053 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 55.56
Pale Ale 300 g 16.67
Pilsner 200 g 11.11
Munich Light 100 g 5.56
Floor-Malted Bohemian Wheat 100 g 5.56
Rye 100 g 5.56

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 4 g 0 min First Wort Pellet 14.6
Citra 8 g 20 min Boil Pellet 12.8
Citra 15 g 5 min Boil Pellet 12.8
Lemondrop 20 g 0 min Dry Hop Pellet 5.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Apelsinskal 10 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3

 




#38 Sevateem

Nästa upplaga av Ginseng öl. NU en APA, byggd på min Undercity, Camden tribute. Som vanligt namngiven efter Doctor Who avsnitt The Sun Makers.

Leela was the greatest warrior in the history of the Sevateem, who sacrificed her life to save her tribe.

green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 48.53 5.49 1.05 1.012 5.11
Resultat 1.05 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 55.25
Pilsner 250 g 13.81
Pale Ale 250 g 13.81
Munich Light 150 g 8.29
Wheat Malt 100 g 5.52
Crystal Malt 150 60 g 3.31

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Perle 5 g 0 min First Wort Pellet 5.3
Simcoe 5 g 0 min First Wort Pellet 12.5
Citra 8 g 20 min Boil Pellet 12.8
Perle 3 g 20 min Boil Pellet 5.3
Simcoe 3 g 20 min Boil Pellet 12.5
Perle 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 5.3
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Ginseng Sibirisk pulver 6 g 5 min Boil Spice
Guarana pulver 12 g 5 min Boil Spice
Goji bär 3 g 5 min Boil Spice
Matcha tea 6 g 5 min Boil Spice
Maca powder 8 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Maca dagsdos: 1 tsk
Ginseng dagsdos: 1/2 tsk
Guarana dagsdos: 1 gr




#37 Commander

Your Commander is on deck!
Bägge mina Commanders blev så himla bra och populär så nu blir det en extra stor batch.

green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 129.56 10.28 1.083 1.014 9.01
Resultat 1.083 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Double IPA 22 A 1.065 - 1.085 1.008 - 1.018 60 - 120 6 - 14 0 - 0 7.5 - 10 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 4 kg 76.92
Pale Ale 400 g 7.69
Crystal Malt 150 200 g 3.85
CaraBohemian 200 g 3.85
CaraHell 200 g 3.85
Flaked Oats 200 g 3.85

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Columbus/Tomahawk 20 g 0 min First Wort Pellet 14.9
Centennial 16 g 20 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 16 g 20 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 16 g 20 min Boil Pellet 12.1
Centennial 16 g 5 min Boil Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 16 g 5 min Boil Pellet 14.9
Simcoe 16 g 5 min Boil Pellet 12.1
Amarillo 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Centennial 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.5
Columbus/Tomahawk 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.9
Simcoe 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.1

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 20 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




Laddad för att brygga lager

Med min nya party cooler ska jag nu kunna även brygga lager. Min partykyl rymmer precis en jäshink med jäsrör, och den går att temperaturreglera 0-16 grader.

Får se vad den första ska bli. Bara att börja planera. 🙂

 




Dålig fart på Godzilla

Efter 4 månader har FG fastnat på 1.052. Alkoholhalten är visserligen uppe nära 12%, men FG ska ner till 1.018 och ABV upp till 17%.

Hällde över mäsken på ny hink och tillsatte ny jäst innan jul, men ingen reaktion.

Pytsade precis i torrhumlen och tranbären. Får se vad som händer. Kanske skulle hälla på lite mer socker för att se om det får fart på jäsningen.

I alla fall, ett intressant experiment, även om det misslyckades.




#32 Hundelibund

Min lillasyster Malin har en favoritöl, en ljus lager som heter Mellan kröken. Nu är det mot mina principer att brygga lager, så det får bli en ljus pale ale. Malin gillar inte beska, den förra bryggningen av Hundelibund blev precis som hon ville, när den var typ 15-20 grader.  När den var kyld var den fortfarande lite besk, så denna version har jag dragit ner bitterhumlen till hälften. Får se om det duger. Denna ska tappas på fat och stå runt badtunnan i nyår.

Malin hade som barn en liten tyghund som hette Hundelibund som jag tror fortfarande ligger på vinden. Även den var liten och ljus, som denna brygd.

Finns även på Untappd!

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 22.84 3 1.048 1.011 4.83
Resultat 1.048 1.011

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 29.34
Dry Malt Extract - Pilsen 908 g 26.64
Pilsner 650 g 19.07
Wheat Malt 360 g 10.56
Carapils 370 g 10.86
Flaked Corn 100 g 2.93
Honey 20 g 0.59

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Amarillo 6 g 0 min First Wort Pellet 8.8
Citra 6 g 20 min Boil Pellet 11
Mosaic 6 g 20 min Boil Pellet 11.6
Citra 6 g 5 min Boil Pellet 11
Mosaic 6 g 5 min Boil Pellet 11.6
Amarillo 8 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Citra 8 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11
Mosaic 8 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.6

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 2 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 3 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Apelsinskal (söta) 4 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
Mash-out 58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#29 Albatraoz

En vecka på dykbåt i Röda Havet med I’m an Albatraoz kan ge men för livet. 🙂

Finns på Untappd!

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 50.98 4.79 1.053 1.015 5.03
Resultat 1.053 1.015

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 51.28
Pale Ale 600 g 15.38
Pilsner 600 g 15.38
Cara Pale 300 g 7.69
Munich Light 200 g 5.13
Wheat Malt 200 g 5.13

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 8 g 0 min First Wort Pellet 15.4
Citra 20 g 20 min Boil Pellet 12.4
Citra 25 g 5 min Boil Pellet 12.4
Citra 31 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.4
Eureka 11 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#28 Hundelibund

Min lillasyster Malin har en favoritöl, en ljus lager som heter Mellan kröken. Nu är det mot mina principer att brygga lager, så det får bli en ljus pale ale. Malin gillar inte beska, men det blir ändå liten men mjuk beska. Sen fyller jag på med Mosaic och Amarillo, enligt bryggeriet. Då jag blivit ganska förtjust i smaken av Citra blir det lite av det också.

Malin hade som barn en liten tyghund som hette Hundelibund (tror faktiskt hon har den kvar). Även den var liten och ljus, som denna brygd.

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 26.64 2.86 1.047 1.013 4.51
Resultat 1.047 1.013

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Pilsen 908 g 52.55
Pilsner 400 g 23.15
Wheat Malt 180 g 10.42
Carapils 180 g 10.42
Flaked Corn 50 g 2.89
Honey 10 g 0.58

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Amarillo 5 g 0 min First Wort Pellet 8.8
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 11
Mosaic 3 g 20 min Boil Pellet 11.6
Citra 3 g 5 min Boil Pellet 11
Mosaic 3 g 5 min Boil Pellet 11.6
Amarillo 4 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.8
Citra 4 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11
Mosaic 4 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.6

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Apelsinskal (söta) 2 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C