#74 Hawks of the Luftwaffe

Dags för en lättöl igen! Back to basic med en råglättis. Som vanligt namngiven från ett citat från The Middleman.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

blue


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 68.36 11.13 1.025 1.008 2.24
Resultat 1.025 1.008

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Carapils 500 g 41.67
Rye 200 g 16.67
CaraAroma 150 g 12.5
Munich Light 150 g 12.5
Organic Extra Pale Malt 200 g 16.67

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Kohatu 3 g 60 min Boil Pellet 7.2
Waimea 3 g 60 min Boil Pellet 16.5
Azacca 3 g 20 min Boil Pellet 11.7
Barbe Rouge 3 g 20 min Boil Pellet 10
Belma 3 g 20 min Boil Pellet 11
Jester 3 g 20 min Boil Pellet 7
Kohatu 22 g 20 min Aroma Pellet 7.2
Lemondrop 15 g 20 min Aroma Pellet 4.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Gypsum 1.2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Table Salt 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 15 min
68°C 30 min
Mash out 78°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#71 Sweet Molly Brown

Tyvärr fick denna svampangrepp, så den åkte i vasken.

Som alla mina lättöl och nu även folköl kommer även denna få ett citat från The Middleman; Sweet Molly Brown, något som The Middleman ibland säger istället för en svordom.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

brown


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 49.31 9.77 1.033 1.008 3.37
Resultat 1.033 1.008

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 40.65
Melanoidin 150 g 12.2
Crystal Malt 300 100 g 8.13
Pale Ale 200 g 16.26
Wheat Malt 100 g 8.13
Munich Light 80 g 6.5
CaraHell 100 g 8.13

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Summit 4 g 0 min First Wort Pellet 17.7
Athanum 18 g 20 min Boil Pellet 3.8
Belma 18 g 5 min Boil Pellet 11
Barbe Rouge 25 g 0 min Dry Hop Pellet 10

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 2 g 60 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3

 




Russin ingen bra idé

I min Med Eye hade jag en massa russin, ”marinerade” i portvin, som jag hällde i vid torrhumling. Hade samma recept som sist, men nu blev den blaskig och luktar lite underligt. Kommer inte gör om detta igen.




#64 Dream of silver

Micke vill brygga en IPA, och med lite extra sting, så vi petade ner några torkade red hot chilipeppers.

En IPA version av min gamla Sandin Sitravin.

Finns på Untappd!

orange


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 88.61 19.06 1.06 1.01 6.56
Resultat 1.06 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 21 A 1.056 - 1.07 1.008 - 1.014 40 - 70 6 - 14 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 45.45
Munich Light 300 g 13.64
CaraHell 300 g 13.64
Rye 300 g 13.64
CaraAroma 300 g 13.64

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 8 g 0 min First Wort Pellet 14.6
Citra 18 g 20 min Boil Pellet 12.8
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 12.8
Lemondrop 40 g 0 min Dry Hop Pellet 5.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Red hot chili peppers, dried 5 g 15 min Boil Spice
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




Wit Tripel hybrid

Provsmakade Pixie Princess vid buteljeringen. Kumminen har gjort att min Wit får en lätt touch av Tripel. Mycket gott!

#60 Pixies Princess




#57 Alex & Kara

Min andra tripel! Den första blev ju grymt god, så nu testar jag med att lägga till Kummin och Kamomill.

Då min favorittripel är en D’Anvers, så kommer den självklart namnges efter mina favorit Danvers, Kara & Alex!

Självklart blir det syresättning med EAN45.

Finns på Untappd!

blue

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 28.42 4.78 1.077 1.009 8.95
Resultat 1.077 1.009

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Tripel 18 C 1.075 - 1.085 1.008 - 1.014 20 - 40 4.5 - 7 0 - 0 7.5 - 9.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 40
Dry Malt Extract - Wheat 500 g 20
Wheat Malt 400 g 16
Cane Sugar 200 g 8
Flaked Oats 200 g 8
Dark Wheat 200 g 8

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Styrian Golding / Celeia 30 g 60 min Boil Pellet 2.5
Saaz 20 g 5 min Boil Pellet 3.5
Saaz 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Apelsinskal torkade 12 g 5 min Boil Spice
Kamomill 1.5 g 5 min Boil Spice
Koriander 10 g 5 min Boil Spice
Kummin 1 g 5 min Boil Spice
Pomerans 8 g 5 min Boil Spice
Stjärnanis 1000 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Tripel M31 Mangrove Jack 85% 17.78°C - 27.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
62°C 30 min
66°C 30 min
71°C 15 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#56 Hundelibunden

Min lillasyster Malin har en favoritöl, en ljus lager som heter Mellan kröken. Den förra lagern blev så himla god så nu gör jag en till likadan.

Malin hade som barn en liten tyghund som hette Hundelibund som jag tror fortfarande ligger på vinden. Även den var liten och ljus, som denna brygd.

Finns även på Untappd!

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 90 min 22.73 6.56 1.051 1.012 5.11
Resultat 1.051 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
International Pale Lager 2 A 1.042 - 1.05 1.008 - 1.012 18 - 25 2 - 6 0 - 0 4.6 - 6 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 57.97
Pilsner 425 g 24.64
Wheat Malt 170 g 9.86
Crystal Malt 150 120 g 6.96
Honey 10 g 0.58

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Amarillo 2 g 0 min First Wort Pellet 8.2
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 12.8
Mosaic 3 g 20 min Boil Pellet 11.7
Citra 3 g 5 min Boil Pellet 12.8
Mosaic 3 g 5 min Boil Pellet 11.7
Amarillo 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.2
Citra 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8
Mosaic 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Apelsinskal (söta) 2 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Mexican Lager Yeast WLP940 (WLP940) White Labs 74% 10°C - 12.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 30 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-Out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#53 Sands of Zanzibar

Dags för en lättöl igen! Som vanligt namngiven från ett citat från The Middleman.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

yellow

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 44.72 4 1.021 1.005 2.13
Resultat 1.021 1.005

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pilsner 450 g 47.37
Pale Ale 100 g 10.53
Floor-Malted Bohemian Wheat 150 g 15.79
Munich Light 100 g 10.53
Rye 100 g 10.53
Crystal Malt 150 50 g 5.26

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
perle 5 g 0 min First Wort Pellet 8
Simcoe 5 g 0 min First Wort Pellet 12.5
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 12.8
Perle 3 g 20 min Boil Pellet 8
Simcoe 3 g 20 min Boil Pellet 12.5
Citra 5 g 5 min Boil Pellet 12.8
Perle 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Citra 10 g 0 min Dry Hop Pellet 12.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#52 Constant Vigilance

Linnea blev riktigt avis på att jag gjort en costimized öl till syrran, så jag erbjöd mig brygga hennes favoritöl. Vi kom fram till att det var en Bombardier, vilket är en ESB. ESB har jag gjort förr, men denna har mer russintoner, lite belgisk nästan. Så jag justerade receptet lite, bytte engelsk malt mot belgisk. Får se vad det blir.

Linneas favorituttryck i Harry Potter är CONSTANT VIGILANCE. Karaktären som myntat uttrycket är Mad-Eye Moody – en jäkligt bitter en som alltid dricker ur sin hipflask. Han är extra special bitterDessutom är CONSTANT VIGILANCE Harneskens familjemotto.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 75 min 52.95 17.63 1.056 1.016 5.33
Resultat 1.056 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Extra Special/Strong Bitter (ESB) 8 C 1.048 - 1.06 1.01 - 1.016 30 - 50 6 - 18 0 - 0 4.6 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 48.78
Special B 300 g 14.63
Pale Ale 200 g 9.76
CaraBelge 300 g 14.63
Caramel / Crystal 10L 200 g 9.76
Flaked Oats 50 g 2.44

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Challenger 6 g 0 min First Wort Pellet 7.3
Northdown 3 g 0 min First Wort Pellet 7
Perle 8 g 60 min Boil Pellet 8
East Kent Goldings 6 g 20 min Boil Pellet 5.2
Perle 7 g 20 min Boil Pellet 5.3
Fuggle 7 g 5 min Boil Pellet 4.5
Perle 7 g 5 min Boil Pellet 8
Fuggles 10 g 10 dagar Dry Hop Pellet 4.5
Challenger 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 7.3
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Klassic Ale Yeast WLP033 White Labs 70% 18.89°C - 21.11°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#48 LSRO

Helt slut på pale ale hemma, så det blir en Sandin Sitravin, med extra tillsats av apelsinskal.

Satt och kollade på gamla Månbas Alpha, så det får bli Lunar Space Research Organisation.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 50.17 3.79 1.053 1.012 5.36
Resultat 1.053 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 55.56
Pale Ale 300 g 16.67
Pilsner 200 g 11.11
Munich Light 100 g 5.56
Floor-Malted Bohemian Wheat 100 g 5.56
Rye 100 g 5.56

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 4 g 0 min First Wort Pellet 14.6
Citra 8 g 20 min Boil Pellet 12.8
Citra 15 g 5 min Boil Pellet 12.8
Lemondrop 20 g 0 min Dry Hop Pellet 5.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Apelsinskal 10 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3