#119 Humdinger

Dags för en lättöl. Tänkte humla den lite extra nu. Får se hur det går. Som vanligt namn efter Middleman.

pink


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 64.94 4.17 1.023 1.007 2.08
Resultat 1.023 1.007

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
German - Pale Ale 350 g 33.33
Munich Light 300 g 28.57
German - CaraHell 200 g 19.05
Wheat Malt 100 g 9.52
German - Rye 100 g 9.52

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 2 g 0 min First Wort Pellet 14.6
Citra 15 g 20 min Boil Pellet 13.1
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 13.1
Simcoe 36 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.2
Lemondrop 50 g 2 dagar Dry Hop Pellet 4.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Gypsym / 0.0913 Kilograms 1 g 60 min Mash Water Agent
Lactic acid / 0.1 Liters 1 g 60 min Mash Water Agent
Table Salt / 1 Kilograms 0.5 g 60 min Mash Flavor
Protafloc / 0.0325 Kilograms 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring / 0.03 Kilograms 1 g 10 min Boil Other
Apelsinskal (söta) / 70 Grams 4 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm / 0.04 Liters 5 g 14 min Primary Fining
Dansukker - Vit Sirap / 0.58 Kilograms 45 g 0 min Bottling Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 (WLP041) White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 15 min
64°C 50 min
Mash out 70°C 20 min
77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#112 Råger Mår

Tobbe ville ha en lite lättare Pale Ale. Denna innehåller en del råg och Tobbes hund heter Roger.

red


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 60.75 6.29 1.04 1.008 4.2
Resultat 1.04 1.008

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 31.85
German - CaraHell 300 g 19.11
German - Carapils 100 g 6.37
German - Munich Light 300 g 19.11
German - Rye 250 g 15.92
German - CaraRed 120 g 7.64

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 2 g 0 min First Wort Pellet 14.6
Citra 15 g 20 min Boil Pellet 12.8
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 12.8
Simcoe 36 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Calypso 50 g 2 dagar Dry Hop Pellet 14.9

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.6 g 60 min Mash Water Agent
Chalk 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Lactic acid 1 g 60 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Vit Sirap 45 g 0 min Bottling Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
US West Coast Yeast M44 (M44) Mangrove Jack 78% 15°C - 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 15 min
64°C 50 min
Mash out 70°C 20 min
77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#110 Eliza & Alura

Självklart gör man en Alex & Kara på kvionnodagen. Alura, Karas mor och Eliza hennes styvmor och Alex mor.

red


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 24.81 5.09 1.085 1.016 9.02
Resultat 1.085 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Tripel 18 C 1.075 - 1.085 1.008 - 1.014 20 - 40 4.5 - 7 0 - 0 7.5 - 9.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 34.48
German - Wheat Malt 600 g 20.69
Dry Malt Extract - Wheat 500 g 17.24
Cane Sugar 150 g 5.17
Flaked Oats 200 g 6.9
German - Carapils 250 g 8.62
German - Munich Light 200 g 6.9

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Styrian Golding / Celeia 30 g 60 min Boil Pellet 2.5
Saaz 20 g 5 min Boil Pellet 2.2
Saaz 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 2.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Table Salt 0.6 g 60 min Mash Water Agent
Lactic acid 2 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Koriander 10 g 5 min Boil Spice
Pomerans 16 g 5 min Boil Spice
Saffran 1 g 5 min Boil Spice
Stjärnanis 1 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other
Vit Sirap 45 g 0 min Bottling Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Trappist Ale Yeast WLP500 (WLP500) White Labs 78% 18.33°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 15 min
65°C 60 min
Mash out 78°C 20 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#98 The Doctor, Leela and Cordo

Det var på tok för länge sedan jag bryggde en Camden clone. Nu blir den lite anpassad efter vad jag hade hemma.

blue


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 54.8 9.52 1.049 1.01 5.11
Resultat 1.049 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 59.88
German - Melanoidin 250 g 14.97
German - Munich Light 150 g 8.98
German - Wheat Malt 150 g 8.98
German - CaraHell 70 g 4.19
Finland - Crystal Malt 300 50 g 2.99

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Perle 5 g 0 min First Wort Pellet 8
Simcoe 5 g 0 min First Wort Pellet 12.5
Citra 8 g 20 min Boil Pellet 12.8
Perle 3 g 20 min Boil Pellet 8
Simcoe 3 g 20 min Boil Pellet 12.5
Perle 8 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8
Simcoe 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Fuggles 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 4.5
Northdown 4 g 7 dagar Dry Hop Pellet 7
Aramis 4 g 7 dagar Dry Hop Pellet 10

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Vit Sirap 45 g 0 min Bottling Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
California Ale Yeast WLP001 (WLP001) White Labs 77% 20°C - 22.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Proteinase 58°C 20 min
Beta-amylase 65°C 60 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3




#96 Hookis Jul IPA

Håkan ville ha en grape IPA till jul så får det bli en. Egentligen ville han ha den gamla Fatu-Krey, men jag gör en grape humlig version av Sandin Citravin, med en jäkla massa citra.

yellow


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 56.26 7.86 1.023 1.007 2.13
Resultat 1.023 1.007

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
German - Melanoidin 350 g 31.82
German - CaraHell 250 g 22.73
German - Munich Light 250 g 22.73
German - Wheat Malt 250 g 22.73

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Dr. Rudi 6 g 0 min First Wort Pellet 12.6
Athanum 22 g 20 min Boil Pellet 3.8
Belma 22 g 5 min Boil Pellet 11
Citra 15 g 0 min Dry Hop Pellet 12.8
Aramis 10 g 0 min Dry Hop Pellet 10
Lemondrop 15 g 0 min Dry Hop Pellet 4.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1.6 g 60 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Vit Sirap 45 g 0 min Bottling Other
Coriander seed 5 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 (WLP041) White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
66°C 60 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#89 Febonian Ale

Eller var det Fibinonan, Fibonan, eller….

Första försöket med Kveik jäst. Ska bli intressant. Då mina senaste öl blivit kontaminerade återgår jag till att koka allt, även torrmaltextrakten.

gul


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 40.84 11.08 1.049 1.009 5.35
Resultat 1.049 1.009

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 59.52
German - Rye 250 g 14.88
German - CaraBohemian 125 g 7.44
German - Pale Ale 125 g 7.44
Flaked Oats 100 g 5.95
Finland - Crystal Malt 300 80 g 4.76

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Mosaic 3 g 0 min First Wort Pellet 11.7
Waimea 3 g 0 min First Wort Pellet 14.8
Warrior 3 g 0 min First Wort Pellet 14.5
Cascade 4 g 20 min Boil Pellet 8.3
Mosaic 4 g 20 min Boil Pellet 11.7
Aramis 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 10
Citra 19 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8
Mosaic 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.7
Waimea 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 3 g 60 min Mash Water Agent
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Magnesium Chloride 0.6 g 60 min Mash Water Agent
Jästnäring / 56.5 Grams 1 g 15 min Boil Other
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Coriander seed / 72 Grams 5 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Sigmund The Yeast Bay 81% 21.11°C - 37.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
55°C 10 min
66°C 50 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#78 Nanalicious 27

Satt i Gamla Stan med Paul och Johanna och snackade lite ölbryggning. Gjorde en fruktig pale ale inspirerad av Johanna tidigare i vår och funderade på att göra en ny. Passande nog kommer den bli klar precis till Johannas 27-årsdag, så det får bli en Nanalicious 27.

Gjorde om den lite. Tog bort koriander och la till honung och apelsin. Dessutom mer humle i torrhumlingen.

Finns självklart också på Untappd

pink


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 49.56 5.26 1.048 1.008 5.15
Resultat 1.048 1.008

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 64.1
German - Melanoidin 100 g 6.41
German - Wheat Malt 100 g 6.41
German - Pale Ale 350 g 22.44
Honey 10 g 0.64

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 4 g 0 min First Wort Pellet 14.6
Citra 8 g 20 min Boil Pellet 12.8
Citra 10 g 5 min Boil Pellet 12.8
Aramis (10 AA) / 35 Grams 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 10
Lemondrop 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 4.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Chalk 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
Apelsinskal (söta) 2 g 5 min Boil Flavor

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
63°C 60 min
72°C 20 min
Mash out 78°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#74 Hawks of the Luftwaffe

Dags för en lättöl igen! Back to basic med en råglättis. Som vanligt namngiven från ett citat från The Middleman.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

blue


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 68.36 11.13 1.025 1.008 2.24
Resultat 1.025 1.008

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Carapils 500 g 41.67
Rye 200 g 16.67
CaraAroma 150 g 12.5
Munich Light 150 g 12.5
Organic Extra Pale Malt 200 g 16.67

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Kohatu 3 g 60 min Boil Pellet 7.2
Waimea 3 g 60 min Boil Pellet 16.5
Azacca 3 g 20 min Boil Pellet 11.7
Barbe Rouge 3 g 20 min Boil Pellet 10
Belma 3 g 20 min Boil Pellet 11
Jester 3 g 20 min Boil Pellet 7
Kohatu 22 g 20 min Aroma Pellet 7.2
Lemondrop 15 g 20 min Aroma Pellet 4.8

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Gypsum 1.2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Table Salt 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 15 min
68°C 30 min
Mash out 78°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#67 Nanalicious

Satt en kväll på stamhaket Broncos. Snackade lite öl med personalen. Paul berättade om en dubbelIPA han fick av mig för ett tag sen. Johanna blev lite intresserad och undrade om jag inte kunde brygga en öl åt henne också. OK, vad ska den heta och vilken sort. Johanna vill ha en fruktig öl som för henne självklart ska heta Nanalicious.

Finns självklart också på Untappd

pink


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 47.44 5.25 1.051 1.012 5.14
Resultat 1.051 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 64.52
Melanoidin 100 g 6.45
Wheat Malt 100 g 6.45
Organic Extra Pale Malt 350 g 22.58

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 4 g 0 min First Wort Pellet 14.6
Citra 8 g 20 min Boil Pellet 12.8
Citra 10 g 5 min Boil Pellet 12.8
Lemondrop 20 g 0 min Dry Hop Pellet 5.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Chalk 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Coriander seed 2 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#59 Jolly Fats Wehawkin Ale

Efter ett par misslyckade lättöl får det nu bli en folköl, och med en jäst jag vet funkar. Som alla mina lättöl och nu även folköl kommer även denna få ett citat från The Middleman; Jolly Fats Wehawkin, den temp agency som är front för The Middlemans hemliga kontor

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Efter 2 dagar av noll aktivitet fick jag tillsätta ny jäst, då den gamla troligen var död (köptes på REA, med bästföre datum i augusti). En annan orsak kan vara får kall jästemperatur. Efter det plötsliga slutet på sommaren gick temperaturen i köket ner till 19-20 grader. Höjde till 22-23 så kom jäsningen igång rejält.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 48.61 7.35 1.034 1.01 3.15
Resultat 1.034 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 39.37
Pale Ale 300 g 23.62
Melanoidin 250 g 19.69
Munich Light 80 g 6.3
Floor-Malted Bohemian Wheat 80 g 6.3
Crystal Malt 150 60 g 4.72

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Summit 3 g 0 min First Wort Pellet 17.7
Athanum 22 g 20 min Boil Pellet 3.8
Belma 22 g 5 min Boil Pellet 11
Barbe Rouge 25 g 0 min Dry Hop Pellet 10

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 0.7 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 (WLP041) White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3