#29 Albatraoz

En vecka på dykbåt i Röda Havet med I’m an Albatraoz kan ge men för livet. 🙂

Finns på Untappd!

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 50.98 4.79 1.053 1.015 5.03
Resultat 1.053 1.015

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 2 kg 51.28
Pale Ale 600 g 15.38
Pilsner 600 g 15.38
Cara Pale 300 g 7.69
Munich Light 200 g 5.13
Wheat Malt 200 g 5.13

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 8 g 0 min First Wort Pellet 15.4
Citra 20 g 20 min Boil Pellet 12.4
Citra 25 g 5 min Boil Pellet 12.4
Citra 31 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.4
Eureka 11 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#26 Crewman Madison

Gästbryggare Ulf Lorentzi. Tänkte göra en grapefruit IPA igen. Planen var att utgå från originalreceptet till en Fatu-Krey, men hade slut på Chinook, så jag plockade fram Exp Grapefruit och Pacific Gem istället.

Självklart även denna syresatt med EAN38.

Red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 73.48 12.79 1.058 1.011 6.06
Resultat 1.058 1.011

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 47.85
Pale Ale 380 g 18.18
CaraBohemian 220 g 10.53
Flaked Oats 150 g 7.18
CaraAmber 170 g 8.13
CaraHell 170 g 8.13

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 5 g 0 min First Wort Pellet 15.4
EXP Grapefruit 5 g 60 min Boil Pellet 12.5
Citra 4 g 20 min Boil Pellet 13.5
EXP Grapefruit 4 g 20 min Boil Pellet 15.5
Citra 4 g 5 min Boil Pellet 13.5
EXP Grapefruit 6 g 5 min Boil Pellet 15.5
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5
EXP Grapefruit 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Pacific Gem 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 15.4

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCL 0.5 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
US West Coast Yeast M44 (M44) Mangrove Jack 78% 15°C - 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Yeast: Mangrove Jack's Craft Series M42 New World Strong Ale




Grymt god lättöl

Provsmakade lättölen, Guns of Navarone. Den är redan nu god och kommer bli grymt fin om ytterligare en vecka!




#20 Dr Lazarus

Dags för en klassisk Fatu-Krey igen. Denna gång bytte jag ut Chinooken mot Eureka!.

Enligt Vitruvius skall Arkimedes ha sagt Eureka när han kom på det som kom att kallas Arkimedes princip. Då detta är en Galaxy Quest IPA blir det då logisk kopplat till den ”smarta” Dr Lazarus. ”With all that makeup I actually thought you were smart”.

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 69.44 12.97 1.057 1.01 6.23
Resultat 1.057 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 48.78
Pale Ale 350 g 17.07
Crystal Malt 150 150 g 7.32
CaraBohemian 150 g 7.32
Flaked Oats 100 g 4.88
CaraHell 200 g 9.76
Melanoidin 100 g 4.88

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Eureka 5 g 0 min First Wort Pellet 17.2
Eureka 5 g 45 min Boil Pellet 17.2
Citra 5 g 20 min Boil Pellet 13.5
Eureka 5 g 5 min Boil Pellet 17.2
Mosaic 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5
Eureka 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=NDXSXN5




Temperaturhållning för jäsningen

Nu när sommarsolen ligger på i lägenheten är det tur att man har AC att kyla jäshinkarna med.




#13 Saw Gerrera

Ett nytt försökt till IPA med smak av skogen. Nytt recept kräver nytt namn. Eftersom den förra blev Star Trek får denna bli Star Wars, och vilken forrest finns i Star Wars om inte Forest Whitaker, som spelar Saw Gerrera i Rouge One. Tyckte det passade extra bra med en såg i skogen.

Red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 73.16 8.02 1.058 1.01 6.37
Resultat 1.058 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 51.28
Pale Ale 250 g 12.82
Rye 250 g 12.82
Flaked Oats 150 g 7.69
Melanoidin 150 g 7.69
CaraRed 150 g 7.69

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Herkules 6 g 0 min First Wort Pellet 17
Southern Cross 6 g 0 min First Wort Pellet 14
Warrior 6 g 0 min First Wort Pellet 16
Kohatu 10 g 20 min Boil Pellet 6
Kohatu 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 6
Northdown 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.6
Styrian Goldings 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 5.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Ekflis bourbon 20 g 7 dagar Primary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 30 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Styrian Golding / Bobek

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XLZGX7Q




ESB utmaningen BdK mot Gökenöl

Jag och Fredrik testade våra utmanare. Jag hade gått åt London Pride hållet och Fredrik mot en Bass. Min  blev riktigt god, vilket även Fredrik bekräftade.

The Sound of Drums gick som segrare i denna första utmaning. Jag känner mig riktigt nöjd! 🙂




#11 Undercity

Då den förra bryggningen av min Camden klon blev så god (den gick åt för fort) känner jag att jag behöver en ny batch. Ny har jag dragit ner på citra lite, då den stack igenom lite för mycket. Jag har även försökt göra den lite ljusare, för att mer efterlikna en Camden Pale Ale.

Återigen, eftersom det är en Camden så blir det nåt från Doctor Who avsnittet The Sun Makers. Då den del av avsnittet som faktiskt är inspelat i Camden sker i The Undercity, så får den heta Undercity.

Yellow

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 43.59 6.47 1.057 1.016 5.39
Resultat 1.057 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 10 A 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 45 5 - 14 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 54.05
Pilsner 250 g 13.51
Pale Ale 200 g 10.81
Munich Light 150 g 8.11
Rye 100 g 5.41
Wheat Malt 100 g 5.41
Crystal Malt 150 50 g 2.7

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
perle 5 g 0 min First Wort Pellet 8.2
Simcoe 5 g 0 min First Wort Pellet 12.7
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 11
Perle 3 g 20 min Boil Pellet 8.2
Simcoe 3 g 20 min Boil Pellet 12.7
Perle 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.2
Simcoe 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - English Ale Yeast S-04 (S-04) Fermentis / Safale 75% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash-out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3




Buteljering #8 Mazikeen

Passade på att provsmaka #8 Mazikeen vid buteljeringen. Doftar perfekt och är redan så god!




Ölbryggarregulator

Plockade ihop en gammal Cressi Titanium jag inte längre använder, som regulator för att syresätta mäsken hos grannbryggeriet Gökenöl.