#77 Sigge Dyklager

Fick en drös snygga flaskor med patentkork på The Barn när vi var ner och dök i Smögen över påsken. Tyckte det vore perfekt att brygga en dyklager att sätta på flaskorna.

Eftersom mina tidigare lager varit namngivna efter en tyghund är det inte mer än passande att denna får namn efter en riktigt, Sigge the dive dog.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

pink


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 90 min 25.55 9.35 1.051 1.012 5.13
Resultat 1.051 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
International Pale Lager 2 A 1.042 - 1.05 1.008 - 1.012 18 - 25 2 - 6 0 - 0 4.6 - 6 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 57.97
German - Pale Ale 425 g 24.64
German - Wheat Malt 170 g 9.86
Finland - Crystal Malt 300 120 g 6.96
Honey 10 g 0.58

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Cascade 2 g 0 min First Wort Pellet 8.3
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 12.8
Mosaic 3 g 20 min Boil Pellet 11.7
Citra 3 g 5 min Boil Pellet 12.8
Mosaic 3 g 5 min Boil Pellet 11.7
Citra 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8
Mosaic 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.7
Barbe Rouge 7 g 7 dagar Dry Hop Pellet 10

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Apelsinskal (söta) 2 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Mexican Lager Yeast WLP940 (WLP940) White Labs 74% 10°C - 12.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-Out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#76 Harnesk IPA

Linnea ska ha AW med sitt nya jobb och behövde god öl. En snuskigt fruktig IPA får det bli.

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

green


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 88.61 19.06 1.06 1.01 6.56
Resultat 1.06 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 21 A 1.056 - 1.07 1.008 - 1.014 40 - 70 6 - 14 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 45.45
Munich Light 300 g 13.64
CaraHell 300 g 13.64
Rye 300 g 13.64
CaraAroma 300 g 13.64

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 8 g 0 min First Wort Pellet 14.6
Citra 18 g 20 min Boil Pellet 12.8
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 12.8
Lemondrop 40 g 0 min Dry Hop Pellet 5.2
Azacca 37 g 0 min Dry Hop Pellet 11.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#72 GrImPA

Fick ett all grain kit för 25 liter IPA av min kollega Tobbe. Asså, 7 kg malt. Hur sjutton brygger jag det i mina 17 liters kastruller och sous vide.

Det blev en del logistikplanerande med två 17 liters kastruller med 12 L i varje. Mäska första hälften först. När mäskningen klar och koket starta, lyft över Anovan till andra kastrullen. Gick hyfsat tills jag kom till Whirlpoolen då Anovan från kastrull 2 inte var klar än. Blev lite halvdan whirlpool på första kastrullen med väl bra på andra. Sen kyldes bägge och blandades i hinken.

Finns självklart på Untappd

orange


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
25 L 60 min 64.67 8.45 1.06 1.016 5.82
Resultat 1.06 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 21 A 1.056 - 1.07 1.008 - 1.014 40 - 70 6 - 14 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Pale Ale 6 kg 85.71
Amber 500 g 7.14
Wheat 400 g 5.71
Biscuit 100 g 1.43

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Southern Promise 20 g 60 min Boil Pellet 10
Southern Passion 50 g 10 min Boil Pellet 11
Southern passion 100 g 20 min Aroma Pellet 11

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda 3 g 0 min Mash Water Agent
Chalk 4 g 0 min Mash Water Agent
Epsom Salt 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 9 g 0 min Mash Water Agent
Magnesium Chloride 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 2.5 g 15 min Boil Water Agent
Jästnäring 2.5 g 10 min Boil Water Agent
Clarity Ferm 10 g 14 dagar Primary Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
American West Coast Yeast BRY-97 (BRY-97) Danstar 72% 16.67°C - 23.89°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
66°C 60 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#59 Jolly Fats Wehawkin Ale

Efter ett par misslyckade lättöl får det nu bli en folköl, och med en jäst jag vet funkar. Som alla mina lättöl och nu även folköl kommer även denna få ett citat från The Middleman; Jolly Fats Wehawkin, den temp agency som är front för The Middlemans hemliga kontor

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Efter 2 dagar av noll aktivitet fick jag tillsätta ny jäst, då den gamla troligen var död (köptes på REA, med bästföre datum i augusti). En annan orsak kan vara får kall jästemperatur. Efter det plötsliga slutet på sommaren gick temperaturen i köket ner till 19-20 grader. Höjde till 22-23 så kom jäsningen igång rejält.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 48.61 7.35 1.034 1.01 3.15
Resultat 1.034 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 39.37
Pale Ale 300 g 23.62
Melanoidin 250 g 19.69
Munich Light 80 g 6.3
Floor-Malted Bohemian Wheat 80 g 6.3
Crystal Malt 150 60 g 4.72

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Summit 3 g 0 min First Wort Pellet 17.7
Athanum 22 g 20 min Boil Pellet 3.8
Belma 22 g 5 min Boil Pellet 11
Barbe Rouge 25 g 0 min Dry Hop Pellet 10

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 0.7 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 (WLP041) White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3

 




#51 Bodvar Power IPA

Nu när även Brorson fyller 50 ställer man självklart upp med bärs. Mathias brygger sina mer renodlade och jag freebejsar med en Ginseng IPA. Full utan att somna i ett dike. 🙂

Baserad på Brewdogs gamla ”Never mind the Anabolics”.

Finns självklart på Untappd

Orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 68.18 5.81 1.059 1.01 6.46
Resultat 1.059 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 2.5 kg 64.1
Wheat Malt 590 g 15.13
Pale Ale 400 g 10.26
Cara Pale 210 g 5.38
Crystal Malt 150 100 g 2.56
Melanoidin 100 g 2.56

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Saaz 10 g 0 min First Wort Pellet 3.5
Citra 10 g 0 min First Wort Pellet 12.8
Citra 20 g 20 min Boil Pellet 12.8
Saaz 20 g 20 min Boil Pellet 3.5
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 12.8
Saaz 30 g 5 min Boil Pellet 3.5
Citra 40 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8
Lemondrop 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 5.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 1.2 g 0 min Mash Water Agent
MgSO4 0.6 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining
Goji bär 6 g 5 min Boil Spice
Ginseng Sibirisk pulver 12 g 5 min Boil Spice
Guarana pulver 24 g 5 min Boil Spice
Matcha tea 12 g 5 min Boil Spice
Maca powder 16 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Ginseng Sibirisk pulver EKO 100g
Pukka - Clean Matcha Green
Maca Pulver Gelatiniserat 5:1 EKO 100g
Guarana EKO Pulver 100g
Gojibär

BREWER’S TIP
Mix the powders into a paste before adding to the wort kettle. This will prevent the powders from balling up and not bringing the full flavour effect.

Inspirerad av Brewdogs NEVER MIND THE ANABOLICS

Förhoppningsvis ska Brorson hålla sig lite piggare än såhär, med en IPA laddad med Ginseng, Guarana, Gojibär, Macapulver och Macha te.




#33 Boner McJoy

Efter en idé från min kollega Anders kommer mitt bidrag till kinesernas erektionsproblem.

Finns på Untappd!

green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 44.41 3.95 1.061 1.01 6.65
Resultat 1.061 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1.5 kg 76.92
Wheat Malt 300 g 15.38
Cara Pale 150 g 7.69

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Saaz 6 g 0 min First Wort Pellet 3.5
Citra 2 g 0 min First Wort Pellet 13.5
Citra 5 g 20 min Boil Pellet 13.5
Saaz 8 g 20 min Boil Pellet 3.5
Citra 5 g 5 min Boil Pellet 13.5
Saaz 15 g 5 min Boil Pellet 3.5
Citra 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 0.7 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 0.3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1.2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Goji bär 3 g 5 min Boil Spice
Ginseng Sibirisk pulver 6 g 5 min Boil Spice
Guarana pulver 12 g 5 min Boil Spice
Matcha tea 6 g 5 min Boil Spice
Maca powder 8 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Ginseng Sibirisk pulver EKO 100g
Pukka - Clean Matcha Green
Maca Pulver Gelatiniserat 5:1 EKO 100g
Guarana EKO Pulver 100g
Gojibär tror jag att jag har hemma.

BREWER’S TIP
Mix the powders into a paste before adding to the wort kettle. This will prevent the powders from balling up and not bringing the full flavour effect.

Inspirerad av Brewdogs NEVER MIND THE ANABOLICS




#26 Crewman Madison

Gästbryggare Ulf Lorentzi. Tänkte göra en grapefruit IPA igen. Planen var att utgå från originalreceptet till en Fatu-Krey, men hade slut på Chinook, så jag plockade fram Exp Grapefruit och Pacific Gem istället.

Självklart även denna syresatt med EAN38.

Red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 73.48 12.79 1.058 1.011 6.06
Resultat 1.058 1.011

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 47.85
Pale Ale 380 g 18.18
CaraBohemian 220 g 10.53
Flaked Oats 150 g 7.18
CaraAmber 170 g 8.13
CaraHell 170 g 8.13

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 5 g 0 min First Wort Pellet 15.4
EXP Grapefruit 5 g 60 min Boil Pellet 12.5
Citra 4 g 20 min Boil Pellet 13.5
EXP Grapefruit 4 g 20 min Boil Pellet 15.5
Citra 4 g 5 min Boil Pellet 13.5
EXP Grapefruit 6 g 5 min Boil Pellet 15.5
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5
EXP Grapefruit 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Pacific Gem 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 15.4

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCL 0.5 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
US West Coast Yeast M44 (M44) Mangrove Jack 78% 15°C - 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Yeast: Mangrove Jack's Craft Series M42 New World Strong Ale




Grymt god lättöl

Provsmakade lättölen, Guns of Navarone. Den är redan nu god och kommer bli grymt fin om ytterligare en vecka!




#20 Dr Lazarus

Dags för en klassisk Fatu-Krey igen. Denna gång bytte jag ut Chinooken mot Eureka!.

Enligt Vitruvius skall Arkimedes ha sagt Eureka när han kom på det som kom att kallas Arkimedes princip. Då detta är en Galaxy Quest IPA blir det då logisk kopplat till den ”smarta” Dr Lazarus. ”With all that makeup I actually thought you were smart”.

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 69.44 12.97 1.057 1.01 6.23
Resultat 1.057 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 48.78
Pale Ale 350 g 17.07
Crystal Malt 150 150 g 7.32
CaraBohemian 150 g 7.32
Flaked Oats 100 g 4.88
CaraHell 200 g 9.76
Melanoidin 100 g 4.88

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Eureka 5 g 0 min First Wort Pellet 17.2
Eureka 5 g 45 min Boil Pellet 17.2
Citra 5 g 20 min Boil Pellet 13.5
Eureka 5 g 5 min Boil Pellet 17.2
Mosaic 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5
Eureka 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=NDXSXN5




Temperaturhållning för jäsningen

Nu när sommarsolen ligger på i lägenheten är det tur att man har AC att kyla jäshinkarna med.