#56 Hundelibunden

Min lillasyster Malin har en favoritöl, en ljus lager som heter Mellan kröken. Den förra lagern blev så himla god så nu gör jag en till likadan.

Malin hade som barn en liten tyghund som hette Hundelibund som jag tror fortfarande ligger på vinden. Även den var liten och ljus, som denna brygd.

Finns även på Untappd!

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 90 min 22.73 6.56 1.051 1.012 5.11
Resultat 1.051 1.012

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
International Pale Lager 2 A 1.042 - 1.05 1.008 - 1.012 18 - 25 2 - 6 0 - 0 4.6 - 6 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 57.97
Pilsner 425 g 24.64
Wheat Malt 170 g 9.86
Crystal Malt 150 120 g 6.96
Honey 10 g 0.58

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Amarillo 2 g 0 min First Wort Pellet 8.2
Citra 3 g 20 min Boil Pellet 12.8
Mosaic 3 g 20 min Boil Pellet 11.7
Citra 3 g 5 min Boil Pellet 12.8
Mosaic 3 g 5 min Boil Pellet 11.7
Amarillo 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.2
Citra 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8
Mosaic 5 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11.7

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire salt, NaCl 0.6 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumkarbonat CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
Kalciumsulfat CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid 1.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Apelsinskal (söta) 2 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Mexican Lager Yeast WLP940 (WLP940) White Labs 74% 10°C - 12.78°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 30 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-Out 77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C




#51 Bodvar Power IPA

Nu när även Brorson fyller 50 ställer man självklart upp med bärs. Mathias brygger sina mer renodlade och jag freebejsar med en Ginseng IPA. Full utan att somna i ett dike. 🙂

Baserad på Brewdogs gamla ”Never mind the Anabolics”.

Finns självklart på Untappd

Orange

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 68.18 5.81 1.059 1.01 6.46
Resultat 1.059 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 2.5 kg 64.1
Wheat Malt 590 g 15.13
Pale Ale 400 g 10.26
Cara Pale 210 g 5.38
Crystal Malt 150 100 g 2.56
Melanoidin 100 g 2.56

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Saaz 10 g 0 min First Wort Pellet 3.5
Citra 10 g 0 min First Wort Pellet 12.8
Citra 20 g 20 min Boil Pellet 12.8
Saaz 20 g 20 min Boil Pellet 3.5
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 12.8
Saaz 30 g 5 min Boil Pellet 3.5
Citra 40 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.8
Lemondrop 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 5.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 1.2 g 0 min Mash Water Agent
MgSO4 0.6 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 14 min Primary Fining
Goji bär 6 g 5 min Boil Spice
Ginseng Sibirisk pulver 12 g 5 min Boil Spice
Guarana pulver 24 g 5 min Boil Spice
Matcha tea 12 g 5 min Boil Spice
Maca powder 16 g 5 min Boil Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Beta-glucanase 45°C 15 min
Peptidase 50°C 5 min
Proteinase 58°C 30 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Ginseng Sibirisk pulver EKO 100g
Pukka - Clean Matcha Green
Maca Pulver Gelatiniserat 5:1 EKO 100g
Guarana EKO Pulver 100g
Gojibär

BREWER’S TIP
Mix the powders into a paste before adding to the wort kettle. This will prevent the powders from balling up and not bringing the full flavour effect.

Inspirerad av Brewdogs NEVER MIND THE ANABOLICS

Förhoppningsvis ska Brorson hålla sig lite piggare än såhär, med en IPA laddad med Ginseng, Guarana, Gojibär, Macapulver och Macha te.




#26 Crewman Madison

Gästbryggare Ulf Lorentzi. Tänkte göra en grapefruit IPA igen. Planen var att utgå från originalreceptet till en Fatu-Krey, men hade slut på Chinook, så jag plockade fram Exp Grapefruit och Pacific Gem istället.

Självklart även denna syresatt med EAN38.

Red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 73.48 12.79 1.058 1.011 6.06
Resultat 1.058 1.011

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 47.85
Pale Ale 380 g 18.18
CaraBohemian 220 g 10.53
Flaked Oats 150 g 7.18
CaraAmber 170 g 8.13
CaraHell 170 g 8.13

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 5 g 0 min First Wort Pellet 15.4
EXP Grapefruit 5 g 60 min Boil Pellet 12.5
Citra 4 g 20 min Boil Pellet 13.5
EXP Grapefruit 4 g 20 min Boil Pellet 15.5
Citra 4 g 5 min Boil Pellet 13.5
EXP Grapefruit 6 g 5 min Boil Pellet 15.5
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5
EXP Grapefruit 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Pacific Gem 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 15.4

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCL 0.5 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
US West Coast Yeast M44 (M44) Mangrove Jack 78% 15°C - 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Yeast: Mangrove Jack's Craft Series M42 New World Strong Ale




Grymt god lättöl

Provsmakade lättölen, Guns of Navarone. Den är redan nu god och kommer bli grymt fin om ytterligare en vecka!




#22 Guns of Navarone

Lagom till hösten och sköna bad i syrrans badtunna kommer denna nya batch av lättöl. Nu 20 liter som kommer tappas på partyfat. Perfekt att ha stående runt badtunnan.

Mina lättöl följer som vanligt temat från The Middleman. Nästa barnvänlig svordom blir då ”Guns of Navarone!

Självklart även denna syresatt med EAN38.

red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
20 L 60 min 53.68 5.18 1.025 1.009 2.1
Resultat 1.025 1.009

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 56.82
Rye 220 g 12.5
Carapils 200 g 11.36
Pale Ale 200 g 11.36
Crystal Malt 150 70 g 3.98
CaraBohemian 70 g 3.98

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Pacific Gem 8 g 0 min First Wort Pellet 15.4
Pacific Gem 8 g 20 min Boil Pellet 15.4
Eureka 8 g 20 min Boil Pellet 17.2
Citra 10 g 20 min Boil Pellet 11
Eureka 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2
Pacific Gem 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 15.4
Citra 20 g 7 dagar Dry Hop Pellet 11

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 2 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 2 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 2 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 10 g 0 min Primary Fining
Vit sirap 110 g 0 min Bottling Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
51°C 10 min
69°C 20 min
Mash out 76°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=BGX8YPJ




#20 Dr Lazarus

Dags för en klassisk Fatu-Krey igen. Denna gång bytte jag ut Chinooken mot Eureka!.

Enligt Vitruvius skall Arkimedes ha sagt Eureka när han kom på det som kom att kallas Arkimedes princip. Då detta är en Galaxy Quest IPA blir det då logisk kopplat till den ”smarta” Dr Lazarus. ”With all that makeup I actually thought you were smart”.

Green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 69.44 12.97 1.057 1.01 6.23
Resultat 1.057 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 48.78
Pale Ale 350 g 17.07
Crystal Malt 150 150 g 7.32
CaraBohemian 150 g 7.32
Flaked Oats 100 g 4.88
CaraHell 200 g 9.76
Melanoidin 100 g 4.88

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Eureka 5 g 0 min First Wort Pellet 17.2
Eureka 5 g 45 min Boil Pellet 17.2
Citra 5 g 20 min Boil Pellet 13.5
Eureka 5 g 5 min Boil Pellet 17.2
Mosaic 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 12.5
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5
Eureka 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.2

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Protafloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=NDXSXN5




Temperaturhållning för jäsningen

Nu när sommarsolen ligger på i lägenheten är det tur att man har AC att kyla jäshinkarna med.




#13 Saw Gerrera

Ett nytt försökt till IPA med smak av skogen. Nytt recept kräver nytt namn. Eftersom den förra blev Star Trek får denna bli Star Wars, och vilken forrest finns i Star Wars om inte Forest Whitaker, som spelar Saw Gerrera i Rouge One. Tyckte det passade extra bra med en såg i skogen.

Red

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
9 L 60 min 73.16 8.02 1.058 1.01 6.37
Resultat 1.058 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American IPA 14 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 70 6 - 15 0 - 0 5.5 - 7.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1 kg 51.28
Pale Ale 250 g 12.82
Rye 250 g 12.82
Flaked Oats 150 g 7.69
Melanoidin 150 g 7.69
CaraRed 150 g 7.69

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Herkules 6 g 0 min First Wort Pellet 17
Southern Cross 6 g 0 min First Wort Pellet 14
Warrior 6 g 0 min First Wort Pellet 16
Kohatu 10 g 20 min Boil Pellet 6
Kohatu 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 6
Northdown 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 8.6
Styrian Goldings 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 5.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Bonaire NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining
Ekflis bourbon 20 g 7 dagar Primary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 30 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Styrian Golding / Bobek

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XLZGX7Q




Provsmakning Precis Lagom

Liten provsmak en vecka i förtid.  Inte helt Precis Lagom än. God, men väldigt tunn. Hoppas den växer till sig.




SkogsIPAn bubblar fortfarande

Jag tror det gjorde ganska mycket att syresätta vörten med tryckluft! SkogsIPAn småbubblar fortfarande, efter 2 veckor!