#65 De Volgende halte Keizer

Dags för en ny Carouls. Testar samma recept som förr, fest med lite mindre karamellmalt och koriander och pomerans.

pink


Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 37.25 30.26 1.08 1.016 8.4
Resultat 1.08 1.016

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 12 - 22 0 - 0 8 - 11 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Light 1.5 kg 52.26
CaraBelge 420 g 14.63
Crystal Malt 300 300 g 10.45
Special B 300 g 10.45
Melanoidin 200 g 6.97
Biscuit 100 g 3.48
Belgian Candi Syrup - D-180 50 g 1.74

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Spalter Select 12 g 60 min Boil Pellet 5
Citra 3 g 30 min Boil Pellet 12.8
Hersbrucker 10 g 30 min Boil Pellet 2.1
Saaz 15 g 15 min Boil Pellet 3.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
NaCl 1 g 0 min Mash Water Agent
CaCO3 3 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Other
Pomerans 5 g 5 min Boil Spice
Coriander seed 5 g 5 min Boil Spice
Ekflis in whisky 35 g 7 dagar Secondary Spice

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Bastogne Ale Yeast WLP510 (WLP510) White Labs 77% 18.89°C - 22.22°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Proteinase 58°C 20 min
Beta-amylase 64°C 20 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash Out 78°C 15 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

D-240
Crystal 400




Instagram




#24 Mak’tar stealth haze

Barleywines brukar av tradition ha ett coolt namn från Galaxy Quest. En stort glas riktigt stark barleywine kan ge en känsla av Mak’tar stealth haze.

Självklart även denna syresatt med EAN38.

brown

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 129.21 10.43 1.092 1.015 10.08
Resultat 1.092 1.015

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Barleywine 19 C 1.08 - 1.12 1.016 - 1.03 50 - 120 10 - 19 0 - 0 8 - 12 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 2 kg 66.67
Abbey Malt 300 g 10
CaraBelge 300 g 10
Pilsner 200 g 6.67
Honey 100 g 3.33
Crystal Malt 150 100 g 3.33

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Waimea 10 g 0 min First Wort Pellet 17.5
Warrior 10 g 60 min Boil Pellet 16
Galaxy 10 g 20 min Boil Pellet 14.7
Citra 20 g 5 min Boil Pellet 13.5
Waimea 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 17.5
Galaxy 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 14.7
Citra 10 g 7 dagar Dry Hop Pellet 13.5
Citra 28 g 2 dagar Dry Hop Pellet 13.5

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
CaCO3 1 g 0 min Mash Water Agent
CaSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 1 g 0 min Mash Water Agent
NaCl 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 1 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
Ekflis Bourbon 10 g 7 dagar Primary Flavor

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
45°C 15 min
50°C 5 min
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
77°C 5 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=RS1CZ1X

Mak’tar

The Mak’Tar are a humanoid species native to the planet Tev’Meck. The Mak’Tar practice a move called a Stealth Haze, which helps them remain undetected when performed correctly. The Thermian Quellek devoted himself to the Code of Mak’Tar and lived his life by their culture and philosophy.