#59 Jolly Fats Wehawkin Ale

image_pdfCreate PDFimage_printPrint

Efter ett par misslyckade lättöl får det nu bli en folköl, och med en jäst jag vet funkar. Som alla mina lättöl och nu även folköl kommer även denna få ett citat från The Middleman; Jolly Fats Wehawkin, den temp agency som är front för The Middlemans hemliga kontor

Självklart även denna syresatt med EAN45.

Finns på Untappd!

orange

Efter 2 dagar av noll aktivitet fick jag tillsätta ny jäst, då den gamla troligen var död (köptes på REA, med bästföre datum i augusti). En annan orsak kan vara får kall jästemperatur. Efter det plötsliga slutet på sommaren gick temperaturen i köket ner till 19-20 grader. Höjde till 22-23 så kom jäsningen igång rejält.

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 48.61 7.35 1.034 1.01 3.15
Resultat 1.034 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
American Pale Ale 18 B 1.045 - 1.06 1.01 - 1.015 30 - 50 5 - 10 0 - 0 4.5 - 6.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 500 g 39.37
Pale Ale 300 g 23.62
Melanoidin 250 g 19.69
Munich Light 80 g 6.3
Floor-Malted Bohemian Wheat 80 g 6.3
Crystal Malt 150 60 g 4.72

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Summit 3 g 0 min First Wort Pellet 17.7
Athanum 22 g 20 min Boil Pellet 3.8
Belma 22 g 5 min Boil Pellet 11
Barbe Rouge 25 g 0 min Dry Hop Pellet 10

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 1 g 60 min Mash Water Agent
Epsom Salt 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 1 g 60 min Mash Water Agent
Bonaire salt, NaCl 0.7 g 0 min Mash Water Agent
Lactic Acid 0.8 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Clarity Ferm 5 g 14 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Pacific Ale Yeast WLP041 (WLP041) White Labs 68% 18.33°C - 20°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 30 min
64°C 20 min
70°C 20 min
Mash out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Den vanliga blandningen:
1 gr CaSO4
0.5 gr NaCl
1 gr CaCO3

 

Average Rating
0 out of 5 stars. 0 votes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *