Efter en lyckad version av en Carolus Classic blir det nu ett försök till en Carolus Christmas. Det enda jag vet är att en Carolus Christmas ger mig förnimmelser av vörtlimpa, så jag tänkte krydda med vörtmix och pomeransskal. Får se vad som händer.
Gästbryggare var Clemens och Jeanette.
Finns även på Untappd!
Receptdetaljer
Satsstorlek | Koktid | IBU | SRM | Beräknat OG | Beräknat FG | Alk./volym-% |
---|---|---|---|---|---|---|
10 L | 60 min | 33.78 | 29.6 | 1.105 | 1.031 | 9.83 |
Resultat | 1.105 | 1.031 |
Ölstilsdetaljer
Namn | Kategori | OG-intervall | FG-intervall | IBU | SRM | Kolsyra | Alk./volym-% |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Belgian Dark Strong Ale | 18 E | 1.075 - 1.11 | 1.01 - 1.024 | 20 - 35 | 12 - 22 | 0 - 0 | 8 - 11 % |
Jäsningsbara
Namn | Mängd | % |
---|---|---|
Dry Malt Extract - Light | 2.5 kg | 70.82 |
Special B | 600 g | 17 |
Abbey Malt | 200 g | 5.67 |
CaraBelge | 200 g | 5.67 |
Belgian Candi Sugar - Dark (275L) | 30 g | 0.85 |
Humle
Namn | Mängd | Tid | Använd | Formulär | Alfa-% |
---|---|---|---|---|---|
Spalter Select | 12 g | 60 min | Boil | Pellet | 5 |
Hersbrucker | 12 g | 30 min | Boil | Pellet | 2.1 |
Saaz | 15 g | 15 min | Boil | Pellet | 3.5 |
Övrigt
Namn | Mängd | Tid | Använd | Typ |
---|---|---|---|---|
Bonaire NaCl | 1 g | 0 min | Mash | Water Agent |
CaCO3 | 3 g | 0 min | Mash | Water Agent |
CaSO4 | 1 g | 0 min | Mash | Water Agent |
Lactic Acid | 1 g | 0 min | Mash | Water Agent |
Protofloc | 0.5 g | 15 min | Boil | Fining |
Pomerans | 10 g | 10 min | Boil | Spice |
Vörtmix | 5 g | 5 min | Boil | Spice |
Clarity Ferm | 5 g | 14 dagar | Primary | Fining |
Jäst
Namn | Labb | Försvagning | Temperatur |
---|---|---|---|
Trappist High Gravity 3787 (3787) | Wyeast | 76% | 17.78°C - 25.56°C |
Mäskning
Steg | Temperatur | Tid |
---|---|---|
64°C | 20 min | |
70°C | 30 min | |
78°C | 15 min |
Jäsning
Steg | Tid | Temperatur |
---|---|---|
Aging | 0 dagar | 0°C |