#126 Lojsta Slottswit

Förra årets pors wit blev så jäkla god efter ett års lagring, så nu ska det blir en batch där jag ska gömma undan minst hälften till nästa sommar. I år blev det ingen porssafari så jag fick pors från Gotland istället. Brorson stack ut runt hörnet, till Lojsta slott, plockade ihop en kasse och skickade över. Service!

green

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 90 min 13.19 3.43 1.047 1.01 4.79
Resultat 1.047 1.01

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Witbier 16 A 1.044 - 1.052 1.008 - 1.012 10 - 20 2 - 4 0 - 0 4.5 - 5.5 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Wheat 1 kg 64.52
Wheat Malt 400 g 25.81
German - Carapils 100 g 6.45
Flaked Oats 50 g 3.23

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Dr. Rudi 3 g 60 min Boil Pellet 12.6
Pors 20 g 30 min Boil Leaf 0
Pors 20 g 5 min Boil Leaf 0

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Baking Soda / 0.2 Kilograms 1 g 0 min Mash Water Agent
Chalk / 0.06 Kilograms 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Epsom Salt / 0.07 Kilograms 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Gypsym / 0.09 Kilograms 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Lactic acid / 0.1 Liters 3 g 0 min Mash Water Agent
Table Salt / 1 Kilograms 0.5 g 0 min Mash Water Agent
Protafloc / 0.03 Kilograms 1 g 15 min Boil Fining
Coriander seed / 0.39 Kilograms 8 g 5 min Boil Spice
Lemon zest 12 g 5 min Boil Flavor
Lime zest 4.3 g 5 min Boil Flavor
Orange zest 29 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm / 0.11 Liters 5 g 0 min Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Belgian Wit Ale Yeast WLP400 (WLP400) White Labs 76% 19.44°C - 23.33°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 10 min
Alpha-amylase 64°C 50 min
Beta-amylase 70°C 20 min
Mash-out 78°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Rivet skal från en apelsin, en citron och en lime.
Pors från Lojsta slott på Gotland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *