#105 Lakritstrollet

Flertalet av mina vänner har frågat om jag inte kunde brygga en lakritsöl nångång. Jag har alltid svarat ”Jovisst, om du är med och brygger”. Ingen har nappat på erbjudandet förrän nu, då Micke ställde upp som hjälpreda. Allt jag vet som smakar lakrits åkte ner, lakritsrot, lakritspulver och anis.

I min barndom läste jag mycket Bamse och Pellefant, och där fanns ett ont troll, lakritstrollet.

Finns självklart på Untappd!

yellow

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 105.1 41.57 1.085 1.014 9.35
Resultat 1.085 1.014

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Russian Imperial Stout 13 F 1.075 - 1.115 1.018 - 1.03 50 - 90 30 - 40 0 - 0 8 - 12 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1.5 kg 47.82
German - CaraRed 400 g 12.75
German - Carapils 300 g 9.56
German - CaraRye 50 g 1.59
German - Carafa II 200 g 6.38
German - CaraBohemian 137 g 4.37
American - Roasted Barley 100 g 3.19
Finland - Crystal Malt 300 100 g 3.19
Flaked Oats 100 g 3.19
German - Rye 250 g 7.97

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Apollo 50 g 0 min First Wort Pellet 18.3
ADHA 527 60 g 20 min Boil Pellet 13
Apollo 38 g 20 min Boil Pellet 18.3
ADHA 527 40 g 5 min Boil Pellet 13

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Table Salt 0.3 g 60 min Mash Water Agent
Baking Soda 3.6 g 0 min Mash Water Agent
Chalk 4 g 0 min Mash Water Agent
Epsom Salt, MgSO4 1 g 0 min Mash Water Agent
Protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Anis 2 g 5 min Boil Spice
Lakritsrot Söt / 100 Grams 10 g 5 min Boil Flavor
Rålakritspulver / 40 Grams 5 g 5 min Boil Flavor
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining
Vit Sirap 35 g 14 dagar Bottling Other

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) Fermentis / Safale 81% 12.22°C - 25°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
Proteinase 58°C 20 min
Beta-amylase 65°C 260 min
Alpha-amylase 70°C 20 min
Mash-out 77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C
Lakritstrollet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *