Flertalet av mina vänner har frågat om jag inte kunde brygga en lakritsöl nångång. Jag har alltid svarat ”Jovisst, om du är med och brygger”. Ingen har nappat på erbjudandet förrän nu, då Micke ställde upp som hjälpreda. Allt jag vet som smakar lakrits åkte ner, lakritsrot, lakritspulver och anis.
I min barndom läste jag mycket Bamse och Pellefant, och där fanns ett ont troll, lakritstrollet.
Finns självklart på Untappd!
Receptdetaljer
Satsstorlek | Koktid | IBU | SRM | Beräknat OG | Beräknat FG | Alk./volym-% |
---|---|---|---|---|---|---|
10 L | 60 min | 105.1 | 41.57 | 1.085 | 1.014 | 9.35 |
Resultat | 1.085 | 1.014 |
Ölstilsdetaljer
Namn | Kategori | OG-intervall | FG-intervall | IBU | SRM | Kolsyra | Alk./volym-% |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Russian Imperial Stout | 13 F | 1.075 - 1.115 | 1.018 - 1.03 | 50 - 90 | 30 - 40 | 0 - 0 | 8 - 12 % |
Jäsningsbara
Namn | Mängd | % |
---|---|---|
Dry Malt Extract - Extra Light | 1.5 kg | 47.82 |
German - CaraRed | 400 g | 12.75 |
German - Carapils | 300 g | 9.56 |
German - CaraRye | 50 g | 1.59 |
German - Carafa II | 200 g | 6.38 |
German - CaraBohemian | 137 g | 4.37 |
American - Roasted Barley | 100 g | 3.19 |
Finland - Crystal Malt 300 | 100 g | 3.19 |
Flaked Oats | 100 g | 3.19 |
German - Rye | 250 g | 7.97 |
Humle
Namn | Mängd | Tid | Använd | Formulär | Alfa-% |
---|---|---|---|---|---|
Apollo | 50 g | 0 min | First Wort | Pellet | 18.3 |
ADHA 527 | 60 g | 20 min | Boil | Pellet | 13 |
Apollo | 38 g | 20 min | Boil | Pellet | 18.3 |
ADHA 527 | 40 g | 5 min | Boil | Pellet | 13 |
Övrigt
Namn | Mängd | Tid | Använd | Typ |
---|---|---|---|---|
Table Salt | 0.3 g | 60 min | Mash | Water Agent |
Baking Soda | 3.6 g | 0 min | Mash | Water Agent |
Chalk | 4 g | 0 min | Mash | Water Agent |
Epsom Salt, MgSO4 | 1 g | 0 min | Mash | Water Agent |
Protofloc | 0.5 g | 15 min | Boil | Fining |
Anis | 2 g | 5 min | Boil | Spice |
Lakritsrot Söt / 100 Grams | 10 g | 5 min | Boil | Flavor |
Rålakritspulver / 40 Grams | 5 g | 5 min | Boil | Flavor |
Clarity Ferm | 5 g | 14 dagar | Primary | Fining |
Vit Sirap | 35 g | 14 dagar | Bottling | Other |
Jäst
Namn | Labb | Försvagning | Temperatur |
---|---|---|---|
Safale - American Ale Yeast US-05 (US-05) | Fermentis / Safale | 81% | 12.22°C - 25°C |
Mäskning
Steg | Temperatur | Tid |
---|---|---|
Proteinase | 58°C | 20 min |
Beta-amylase | 65°C | 260 min |
Alpha-amylase | 70°C | 20 min |
Mash-out | 77°C | 10 min |
Jäsning
Steg | Tid | Temperatur |
---|---|---|
Aging | 0 dagar | 0°C |
