#104 Lagomast

Hittade en riktig Kölsch jäst på humle, så jag måste testa brygga en Kölsch igen, och nu med riktig Kölschjäst. Har nyligen hört om att humle tappar styrkan rejält efter ett par år, så plockade fram ett par år gammal humle och femdubblade mängden. Får se vad det blir. Gott eller odrickbart.

Finns självklart på Untappd!

pink

Receptdetaljer

Satsstorlek Koktid IBU SRM Beräknat OG Beräknat FG Alk./volym-%
10 L 60 min 31.59 3.89 1.048 1.011 4.82
Resultat 1.048 1.011

Ölstilsdetaljer

Namn Kategori OG-intervall FG-intervall IBU SRM Kolsyra Alk./volym-%
Kölsch 6 C 1.044 - 1.05 1.007 - 1.011 20 - 30 3.5 - 5 0 - 0 4.4 - 5.2 %

Jäsningsbara

Namn Mängd %
Dry Malt Extract - Extra Light 1 kg 63.49
German - Pale Ale 200 g 12.7
German - Rye 150 g 9.52
German - CaraHell 100 g 6.35
German - Wheat Malt 100 g 6.35
Flaked Oats 25 g 1.59

Humle

Namn Mängd Tid Använd Formulär Alfa-%
Azacca 20 g 0 min First Wort Pellet 12
Azacca 20 g 20 min Boil Pellet 12
Azacca 30 g 5 min Boil Pellet 12

Övrigt

Namn Mängd Tid Använd Typ
Chalk 0.5 g 60 min Mash Water Agent
Gypsum 0.6 g 60 min Mash Water Agent
Lactic acid 1 g 60 min Mash Water Agent
Table Salt 0.5 g 60 min Mash Water Agent
protofloc 0.5 g 15 min Boil Fining
Jästnäring 1 g 10 min Boil Other
Coriander seed 2 g 5 min Boil Spice
Clarity Ferm 5 g 14 dagar Primary Fining

Jäst

Namn Labb Försvagning Temperatur
German Ale/ Kölsch Yeast WLP029 (WLP029) White Labs 75% 18.33°C - 20.56°C

Mäskning

Steg Temperatur Tid
58°C 20 min
64°C 50 min
70°C 20 min
77°C 10 min

Jäsning

Steg Tid Temperatur
Aging 0 dagar 0°C

Anteckningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *