Provade nyligen en av mina gamla Belgian dark, De Volgende Halte Classic, som stått och mognat över ett år. Grymt gott. Så nu tänkte jag göra en ny sådan och gömma undan dem ett par år.
Finns självklart på Untappd!

Receptdetaljer
Satsstorlek | Koktid | IBU | SRM | Beräknat OG | Beräknat FG | Alk./volym-% |
---|---|---|---|---|---|---|
10 L | 60 min | 32.21 | 24.25 | 1.077 | 1.013 | 8.43 |
Resultat | 1.077 | 1.013 |
Ölstilsdetaljer
Namn | Kategori | OG-intervall | FG-intervall | IBU | SRM | Kolsyra | Alk./volym-% |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Belgian Dark Strong Ale | 18 E | 1.075 - 1.11 | 1.01 - 1.024 | 20 - 35 | 12 - 22 | 0 - 0 | 8 - 11 % |
Jäsningsbara
Namn | Mängd | % |
---|---|---|
Dry Malt Extract - Extra Light | 1.5 kg | 55.56 |
Belgian - Special B | 500 g | 18.52 |
German - CaraHell | 300 g | 11.11 |
German - CARABELGE | 200 g | 7.41 |
Belgian - Biscuit | 100 g | 3.7 |
German - Pale Ale | 100 g | 3.7 |
Humle
Namn | Mängd | Tid | Använd | Formulär | Alfa-% |
---|---|---|---|---|---|
Spalter Select | 12 g | 60 min | Boil | Pellet | 5 |
Hersbrucker | 12 g | 30 min | Boil | Pellet | 3 |
Styrian Golding / Celeia | 15 g | 15 min | Boil | Pellet | 2.5 |
Övrigt
Namn | Mängd | Tid | Använd | Typ |
---|---|---|---|---|
Baking Soda | 1 g | 60 min | Mash | Water Agent |
Chalk | 1.5 g | 60 min | Mash | Water Agent |
Epsom Salt | 1 g | 60 min | Mash | Water Agent |
Gypsum | 0.5 g | 60 min | Mash | Water Agent |
Table Salt | 1 g | 60 min | Mash | Water Agent |
Protofloc | 0.5 g | 15 min | Boil | Fining |
Jästnäring | 1 g | 10 min | Boil | Other |
Clarity Ferm | 5 g | 14 dagar | Primary | Other |
Jäst
Namn | Labb | Försvagning | Temperatur |
---|---|---|---|
Belgian Strong Ale Yeast WLP545 (WLP545) | White Labs | 82% | 18.89°C - 22.22°C |
Mäskning
Steg | Temperatur | Tid |
---|---|---|
Beta-amylase | 58°C | 15 min |
Alpha-amylase | 64°C | 60 min |
Mash Out | 70°C | 20 min |
78°C | 15 min |
Jäsning
Steg | Tid | Temperatur |
---|---|---|
Aging | 0 dagar | 0°C |
