Jag har länge tänkt brygga en Skotsk Ale, en kopia av en Innins & Gunn. Då min mor, Gunnie, skulle fyllt 80 i dagarna så passar det ju perfekt att göra en Innis & Gunnie. Vattenbehandlade men borde haft mer salt, då en Scotsk Ale ska vara maltigare och inte så besk.
Receptdetaljer
Satsstorlek | Koktid | IBU | SRM | Beräknat OG | Beräknat FG | Alk./volym-% |
---|---|---|---|---|---|---|
9 L | 60 min | 29.15 | 12.98 | 1.049 | 1.014 | 4.65 |
Resultat | 1.049 | 1.014 |
Ölstilsdetaljer
Namn | Kategori | OG-intervall | FG-intervall | IBU | SRM | Kolsyra | Alk./volym-% |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Scottish Export 80/- | 9 C | 1.04 - 1.054 | 1.01 - 1.016 | 15 - 30 | 9 - 17 | 0 - 0 | 3.9 - 5 % |
Jäsningsbara
Namn | Mängd | % |
---|---|---|
Dry Malt Extract - Light | 1 kg | 66.67 |
Maris Otter Pale | 400 g | 26.67 |
Chocolate Malt | 50 g | 3.33 |
Crystal Malt 150 | 50 g | 3.33 |
Humle
Namn | Mängd | Tid | Använd | Formulär | Alfa-% |
---|---|---|---|---|---|
Fuggles | 10 g | 60 min | Boil | Pellet | 4.5 |
Styrian Goldings | 13 g | 60 min | Boil | Pellet | 5.5 |
Övrigt
Namn | Mängd | Tid | Använd | Typ |
---|---|---|---|---|
Bonaire salt NaCl | 0.5 g | 0 min | Mash | Water Agent |
CaCO3 | 1 g | 0 min | Mash | Water Agent |
CaSO4 | 1 g | 0 min | Mash | Water Agent |
Lactic acid | 1 g | 0 min | Mash | Water Agent |
protofloc | 0.5 g | 15 min | Boil | Fining |
Vaniljstång | 7 g | 5 min | Boil | Spice |
Clarity Ferm | 5 g | 14 dagar | Primary | Fining |
Ekflis Bourbon | 20 g | 7 dagar | Primary | Flavor |
Jäst
Namn | Labb | Försvagning | Temperatur |
---|---|---|---|
Empire Ale M15 (M15) | Mangrove Jack | 73% | 21.11°C - 23.89°C |
Mäskning
Steg | Temperatur | Tid |
---|---|---|
head | 50°C | 15 min |
68°C | 35 min | |
mash out | 77°C | 10 min |
Jäsning
Steg | Tid | Temperatur |
---|---|---|
Aging | 0 dagar | 0°C |
Anteckningar
Ett paket vaniljstänger, dvs 2 st, totalt 7 gram. |